فهرست مطالب
باک ویت یا گندم سیاه چیست ؟
باک ویت یا گندم سیاه یا گندم روسی، از نام های مختلف این ماده غذایی پر خاصیت است که در ادامه به توضیح بیشتر آن می پردازیم.
این ماده در واقع نوعی شبه غلات مشابه به گندم به حساب می آید و غالب افراد به اشتباه باک ویت را غلات می نامند .
و این در حالی است که گندم سیاه هیچ ارتباطی با گندم ندارد!
در واقع باک ویت دانه های یک میوه است که این دانه ها دارای اشکال مثلثی شکل زیبایی به اندازه و ابعاد گندم می باشند و دارای طیف رنگ صورتی کدر تا قهوه ای تیره هستند(نوع تیره باک ویت مغذی تر است).
از گندم سیاه نیز همانند گندم می توان در تهیه آرد بهره برد و آرد باک ویت به این خوبی می تواند جایگزین بسیار مناسبی به جای گندم باشد.
و مصرف آن، به خصوص برای تمام افرادی که دچار مشکل تحمل گلوتن هستند، کاملا مناسب و مفید است زیرا باک ویت، عاری از گلوتن می باشد.
گل های این گیاه برای زنبور ها نیز بسیار جذاب می باشد و این حشرات از آن برای درست کردن نوعی عسل تیره رنگ با عطر و بوی تند و گیرا استفاده می کنند.
آرد باک ویت به دو صورت خام و بو داده مصرف میگردد و به طور گسترده در اروپا و غذاهای سنتی این قاره کاربرد های فراوانی را داشته
و در ایالات متحده تیز برای تهیه پوره، پنکک، کیک و نان و غیره … استفاده میگردد.
فواید گندم سیاه چیست؟
گندم سیاه بمبی از مواد مغذی است و به علت عدم وجود گلوتن، بهترین جایگزین غلات دیگری همچون گندم، چاودار،جو،جو دوسر و … است .
و همچنین،برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک نیز کاملا مناسب می باشد.
دانه های باک ویت سرشار از آهن، منیزیم، فیبر، پروتئین و هشت آمینو اسید ضروری بدن به همراه فیتونوترینت ها(مواد مغذی گیاهی که از ترکیبات شگفت انگیز برای مبارزه با بیماری ها محسوب میشود) می باشد.
۱٫برای افراد مبتلا به دیابت مفید است:
باک ویت کالری کمی دارد و فاقد چربی است، از این رو می تواند غذایی ایده آل برای بیماران دیابتی باشد.
این دانه حاوی مواد شیمیایی دارویی مفیدی است که منجر به تقویت دیواره مویرگ ها شده و کاهش خطر سکته مغزی و حملات قلبی را نیز در پی دارد.
D-chiro-inositol ترکیب شیمیایی است که در بیماران دیابتی نوع ۲ به میزان کافی وجود ندارد و وظیفه این ماده، هدایت درست انسولین است.
که جهت کنترل و درمان دیابت نوع ۲ وجود این ماده بسیار ضروری بوده و گندم سیاه، حاوی مقادیر مناسب و موثری از این ماده است.
۲٫کاهش فشار خون:
به علت دارا بودن منیزیم، گندم سیاه موجب آرام کردن عروق خونی و کاهش گرفتگی می گردد و این امر باعث کاهش فشار خون طبیعی بدون مصرف مواد شیمیایی و مضر می شود.
۳٫کمک به کاهش وزن:
باک ویت در مقایسه با گندم و جو کالری کمتری دارد .
و علاوه بر این، بدون چربی و کلسترول بوده و با دارا بودن فیبر و پروتئین، نقش مفیدی در ایجاد سیری و سرکوب کردن اشتها را ایفا میکند.
۴٫سلامت قلب:
گندم سیاه که غنی از ویتامینهای گروهB به ویژه نیاسین، فولات و ویتامین B6بوده و برای سلامت قلب و عروق بسیار مفید می باشد.
مواد معدنی موجود در این مادهی خوراکی مانند آهن، منیزیم، فسفر، مس و منگنز، به کاهش فشار خون و بهبود اکسیژنرسانی خون کمک میکنند.
همچنین، باک ویت حاوی پروتئینهای دارای کیفیت بالا است که تریگلیسیریدهای تشکیلدهندهی پلاک و لیپوپروتئینهای کم چگالی یا کلسترول بد (LDL) را از بین میبرند.
۵٫کاهش خطر ابتلا به آسم در دوران کودکی:
طبق پژوهشهای صورت گرفته، مصرف دانههای کامل مانند باک ویت میتواند خطر آسم دوران کودکی را در حدود ۵۰ درصد کاهش دهد.
باک ویت با توجه به منیزیم و ویتامین E فراوانی که دارد میتواند به کاهش بروز آسم در دوران کودکی کمک کند.
۶٫جلوگیری از سنگ صفرا:
به علت غنی بودن گندم سیاه از فیبر نامحلول؛ از تشکیل سنگ صفرا جلوگیری کرده و باعث بهبود فرآیند حرکت غذا در روده میگردد.
۷٫سلامت استخوان ها:
منگنز موجود در باک ویت، با تشکیل آنزیمهای ضروری برای تشکیل استخوانها و همچنین به عنوان یک کو-آنزیم برای کمک به پیشرفت متابولیک بدن انسان،
سلامت استخوانها را تضمین میکند.
این مادهی معدنی به طور فعال در تشکیل بافت همبند، جذب کلسیم و سوخت و ساز چربی و قند نقش موثری دارد.
علاوه بر این، منیزیم برای سلامت استخوان و دندانها مفید است و این مادهی معدنی، جذب کلسیم توسط بدن را تسهیل میکند و مانع از توسعهی پوکی استخوان میشود.
۸٫بهبود خلق و خو:
به علت دارا بودن تریپتوفان منجر به ترشح هورمون های شادی و جلوگیری از افسردگی میگردد.
۹٫بهبود پوست و مو:
به علت سبک زندگی نادرست در دنیای امروزی، موها غالبا دچار مشکلات مختلفی همچون ریزش مو ،موخوره ، شورهی سر، نازک شدن مو و طاسی سر می شوند.
همانند پوست، تامین مناسب مواد مغذی ضروری برای تقویت فولیکولهای مو و حفظ موهای سالم و بدون آسیب نیز بسیار مهم و ضروری است.
باک ویت حاوی ۷۵٪ کربوهیدراتهای پیچیده که برای رشد مو مناسب است.
گندم سیاه غنی از ویتامین A، ویتامین B کمپلکس و روی است و باعث تسریع رشد مو میشود.
گندم سیاه منبع غنی از ویتامین B6 یا پیریدوکسین (که برای رشد مو و سلامت آن حیاتی است) می باشد.
این ویتامین که محلول در آب است در بدن ذخیره نمیشود و در نتیجه باید از برخی منابع غذایی یا مکملها دریافت شود.
ارزش غذایی:
۱٫مواد معدنی:
یک فنجان دانهی باک ویت، ۲۱٪ ارزش غذایی روزانهی منیزیم و ۱۲٪ ارزش غذایی روزانهی فسفر و مس را مهیا میکند.
۲٫ویتامین ها:
گندم سیاه یا باک ویت ۸ درصد از ارزش روزانه (DV) نیاسین (ویتامین ۳B) را تامین میکند.
این ویتامین به تولید انرژی حاصل از پروتیئن،چربی و کربوهیدارا در طول متابولیسم بدن کمک میکند.
این دانههای کوچک مثلثی شکل و مغذی ۶٪ از نیاز روزانهی بدن هر فردی را به ویتامین B-6، فولات و کولین و مقدار کمی از ویتامین K،
ریبوفلاوین و تیامین را براییمان فراهم میکنند.
۳٫کالری:
یک فنجان از دانه باک ویت پخته و بو داده حدود ۱۵۵ کالری دارد.
کربوهیدرات منبع اولیهی انرژی در بدن انسان است. حدود ۳۳ گرم کربوهیدراتها در قالب نشاسته در بعضی از مواد غذایی موجود هستند. این دانهها ی مثلثی شکل فقط ۱.۵ گرم قند دارند.
۴٫فیبر غذایی:
دانههای باک ویت حاوی ۴.۵ گرم یا ۱۸ درصد از ارزش روزانه (DV) فیبر هستند. فیبر با کاهش سطح کلسترول و گلوکز و بهبود فرایند هضم به کاهش وزن کمک میکنند.
۵٫پروتئین:
یک وعده دانهی گندم سیاه یا باک ویت حاوی حدود ۶ گرم پروتئین است. پروتئین برای ساخت و تعمیر بافتهای بدن حیاتی است.