آشنایی با انواع شیرین کننده های گیاهی و تاثیر آن ها بر دیابت و سایر بیماری ها
هدف از نگارش این محتوا آشنایی شما با انواع شیرین کننده های گیاهی و تاثیر شیرین کننده های گیاهی بر بیماری دیابت و سایر بیماری هاست. بدون شک یکی از جذاب ترین و محبوب ترین طعم ها در بین ما ایرانی ها، خوراکی ها و غذاهای شیرین است. ذائقه ی ما ایرانی ها به قدری به این طعم عادت کرده که مصرف سرانه ی قند و شکر در کشور ما بسیار بیشتر از استانداردهای جهانی است.
فهرست مطالب
بر اساس استانداردهای جهانی و تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته است. تعیین شده که مقدار مصرف قند و شکر برای هر شخص، روزانه ۴۰ گرم باشد. این در صورتی است که در کشور ما روزانه هر شخص، بالغ بر ۶۶ گرم قند و شکر مصرف می کند. بنابراین این امر طبیعی است که مردم کشور ما با حذف شیرین کننده های طبیعی و مصرف بالای شیرین کننده های مصنوعی، مستعد دیابت و سایر بیماری ها ناشی از مصرف قند و شکر بالا باشند. این روند افزایشی قندهای مصنوعی نشان می دهد که در کشور ما چقدر نقش و اهمیت شیرین کننده های طبیعی کمرنگ شده است.
اما باید به این نکته هم توجه کرد که بسیاری از مردم کشور ما اصلا شیرین کننده های طبیعی را نمی شناسند. و نمی دانند که می توان این شیرین کننده ها را جایگزین قند و شکر کرد. بنابراین اگر حفظ سلامتیان برایتان مهم است بد نیست که با این مواد طبیعی و بی ضرر آشنا شوید. تا سبک زندگیتان را در جهتی مثبت، تغییر دهید. پس اگر می خواهید اطلاعات خود را در مورد انواع شیرین کننده های گیاهی و تاثیر شیرین کننده های گیاهی بر بیماری دیابت و سایر بیماری ها افزایش دهید. می توانید با ما در ادامه ی مطلب همراه باشید.
آشنایی با انواع شیرین کننده های گیاهی
این موضوع ثابت شده است که مصرف بیش از حد قند و شکرهای مصنوعی سبب بروز بیماری ها و ضرر و زیان های زیادی برای بدن می شود. اما از طرف دیگر به دلیل عادت کردن ذائقه های ایرانی به این طعم، ترک کردن و کنار گذاشتن شکرهای تصفیه شده و قندهای مصنوعی بسیار سخت است. اما با وجود ضررهای زیاد، مطمئن باشید که تلاش کردن برای کنار گذاشتن این مواد، بسیار ارزش دارد.
یکی از بهترین راه ها برای ترک کردن این قندهای مصنوعی، استفاده از انواع شیرین کننده های گیاهی و طبیعی است. این مواد در عین حال که کالری و فروکتوز کمی دارند اما از طعم بسیار شیرین و لذیذی برخوردار هستند. در حال حاضر تعداد محدودی از این شیرین کننده ها در طبیعت موجود می باشند که در ادامه با بهترینشان آشنا می شوید.
بهترین شیرین کننده های طبیعی جایگزین قندهای مصنوعی
- استویا: گیاه استویا یا همان شیرین برگ استخراج شده یک گیاه شیرین کننده و بدون کالری است و شیرینی آن ۳۰۰ برابر بیشتر از ساکاروز است.
- اریتریتول: این ماده ی به دست آمده از تخمیر گندم و نشاسته ذرت نیز یک ترکیب کم کالری و شیرین کننده طبیعی است.
- گزیلیتول: این ماده نیز یک الکل قندی و شیرین کننده ی طبیعی است که در برخی از میوه ها مثل آلو، توت فرنگی و کدو تنبل وجود دارد و کم کالری می باشد.
- شربت یاکون: این شیرین کننده ی طبیعی از ریشه های سطحی گیاهی به نام یاکون گرفته می شود.
- عسل خام: مطمئنا عسل یکی از معروف ترین شیرین کننده های طبیعی بشمار می رود که البته رژیمی محسوب نمی شود.
- شربت آگاوه: این ماده از برگ درختان آگاوه گرفته می شود و یک ترکیب سیروپ مایع است.
- عصاره میوه راهب: از دیگر انواع شیرین کننده های گیاهی که تاثیری بر قند خون نمی گذارد عصاره میوه راهب است که هیچ کالری ندارد.
- شربت افرا: برگرفته از درخت افاراس و یک شیرین کننده ی طبیعی محسوب می شود. یکی از اصلی ترین کشورهای تولید کننده ی این شیرین کننده، کشور کاناداست.
- شکر نارگیل: این شیرین کننده گیاهی، قهوه ای رنگ و کاملا سالم و بی ضرر است. شما به راحتی می توانید این ماده را جایگزین شکر سفید کنید.
- ملاس: این شیرین کننده ی گیاهی یک شربت چسبناک و غلیظ است که از گیاهانی همچون نیشکر و چغندر قند به دست می آید.
- شربت سورگوم شیرین: این شیرین کننده ی گیاهی به صورت مایع است که از گیاهی علفی به نام سورگوم به دست می آید.
تاثیر آن بر بیماری دیابت
مطمئنا یکی از مهم ترین سوالاتی که ذهن افراد مبتلا به دیابت را درگیر خود می کند این است که مصرف چه شیرینی هایی برایشان مجاز است. و چه نوع شیرینی هایی را نباید بخورند. در این راستا باید متذکر شویم که مصرف هر نوع شیرینی حتی شیرینی های طبیعی هم برای این افراد، بی خطر نیست. لذا این افراد قبل از استفاده از هر نوع شیرینی باید اطلاعات جامع و کامل در مورد آن داشته باشند.
به عنوان مثال این افراد باید بدانند که کدام شیرین کننده ها دارای فروکتوز بالا هستند. چرا که مصرف آن سبب می شود میزان تولید انسولین در بدن کاهش یابد و قند در خون فرد باقی بماند. اما در میان این همه مواد شیرین کننده، برخی از شیرین کننده های طبیعی مثل استویا، شربت آگاوه، عصاره میوه راهب و زایلیتول هستند. که با بدون کالری بودن خود، بر میزان قند خون بدن تاثیری نمی گذارند و از بهترین شیرین کننده های طبیعی برای افراد دیابتی بشمار می روند.
۵ تاثیر شیرین کننده های طبیعی بر روی بیماری های مختلف
استویا:
یکی از معروف ترین و بهترین شیرین کننده های طبیعی، استویا است و از مهم ترین شاخصه های آن، داشتن کالری کم است. این شیرین کننده ی طبیعی از برگ گیاه Stevia rebaudiana برداشت می شود. میزان شیرین بودن این ترکیبات، ۱۰۰ برابر بیشتر از شکر است. پس طبیعی است که این گیاه از شیرینی زیادی برخوردار باشد اما در عین شیرین بودن، هیچ کالری ندارد. بدون کالری بودن این گیاه شیرین، خواص و فواید زیادی را به همراه دارد که از مهم ترین خواص استویا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش فشار خون از اصلی ترین خواص استویا است. در واقع افرادی که مبتلا به فشار خون بالا هستند با مصرف این گیاه می توانند حدود ۱۴ تا ۱۶ درصد از فشار خون خود را کاهش دهند. البته این گیاه برای افراد با فشار خون معمولی یا افرادی که دارای فشار خون خفیف هستند هیچ تاثیری ندارد.
- از مهم ترین خواص استویا کاهش سطح قند خون است لذا مصرف آن برای افراد دیابتی بسیار مفید است.
- از آنجایی که این ماده یک شیرین کننده بدون کالری است برای کاهش وزن بسیار مفید است.
- از دیگر تحقیقاتی که بر روی این گیاه صورت گرفته مشخص شد که این گیاه به شدت می تواند حساسیت های مربوط به انسولین را بهبود بخشد و از طرف دیگر، کلسترول بد خون یا همان LDL اکسید شده کاهش دهد و از تجمع پلاکت در عروق جلوگیری کند.
بنابراین اگر قصد ترک و کنار گذاشتن قندهای مصنوعی را دارید و به دنبال بهترین شیرین کننده ی گیاهی هستید استویا بهترین گزینه برای شما است.
اریتریتول:
اریتریتول از دیگر انواع شیرین گننده های گیاهی و کم کالری و یک الکل قندی است . این ماده در برخی از میوه های خاص وجود دارد. البته امروزه اریتریتول پودری هم در بازار یافت می شود که به صورت صنعتی، تهیه و تولید می شود. از مهم ترین ویژگی های این ماده شیرین کننده این است که درصد کالری آن در مقابل شیرین اش بسیار ناچیز است. در واقع این گیاه از ۶ درصد کالری و ۷۰ درصد شیرینی تشکیل شده است. از دیگر ویژگی های این ماده، طعم و مزه ی مطبوع آن است که شبیه قند می باشد.
این ویژگی ها سبب شدند که اریتریتول نیز یکی از بهترین شیرین کننده های طبیعی بشمار رود که به دلیل این شاخصه ها خواص زیادی داشته باشد. از مهم ترین خواص اریتریتول عبارتند از:
- عملکرد رگ های خونی را بهبود می بخشد.
- محافظت بدن در برابر آسیب های ناشی از استرس اکسیداتیو
- تاثیر آن بر دیابت که سبب کاهش قند خون و سطح انسولین بدن می شود
- تاثیری بر سطح چربی خون همچون کلسترول یا تری گلیسیرید نمی گذارد
زایلیتول:
زایلیتول نیز مانند اریتریتول یک الکل قندی کم کالری است که طعم و مزه ی آن شبیه قند است. این شیرین کننده ی گیاهی نیز مانع از افزایش سطح قند خون یا انسولین می شود. از مهم ترین تاثیرات این شیرین کننده می توان به :
- حفظ سلامت دندانها و جلوگیری از پوسیدگی آنها
- بهبود و حفظ تراکم استخوان و همچنین جلوگیری از پوکی استخوان
- بهبود میکروبیوم روده
اشاره نمود.
شربت یاکون:
یکی از منحصربه فردترین شیرین کننده های گیاهی، شربت یاکون است که از گیاهی به همین نام استخراج می شود. این گیاه یک گیاه بومی آند آمریکای جنوبی است که حاوی مواد مفیدی همچون فروکتولیگوساکاریدهاست. وجود این مواد مفید سبب می شود که این شیرین کننده علاوه بر کاهش قند خون به درمان بیماری های دیگری کمک کند که عبارتند از:
- به دلیل فیبر بالا سبب جلوگیری از یبوست میشود،
- بدون کالری بودنش سبب کاهش وزن میشود
- و به درمان مشکلات گوارشی هم کمک میکند.
- سبب بتقویت سیستم ایمنی و بهبود عملکرد مغز میشود.
میوه مانک یا میوه راهب:
شیرین کننده ی مانک یا عصاره ی مانک یک شیرین کننده طبیعی به دست آمده از میوه مانک است. این میوه، بومی جنوب شرقی ﺁسیاست که فاقد کالری و کربوهیدرات است. بر اساس تحقیقاتی که روی عصاره میوه راهب انجام شده مشخص شده که این شیرین کننده نه تنها مانع از افزایش قند خون می شود. بلکه به مدیریت بهتر قند خون بدن هم کمک کند. از دیگر تاثیرات این شیرین کننده می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ترکیبات آنتی اکسیدانی این میوه به کاهش عوامل التهابی بدن کمک میکند
- بر اساس تحقیقات صورت گرفته، برخی از ترکیبات این میوه سبب کاهش رشد برخی سلولهای سرطانی میشوند.