رژیم غذایی مناسب:
رژیم غذایی بدون گلوتن یکی از چالش برانگیز ترین مواردی است که در دنیای تغذیه مورد بررسی قرار می گیرد. استفاده از این رژیم برای برخی از بیماران که با محدودیت های غذایی رو به رو هستند، بسیار مطلوب خواهد بود. گلوتون یکی از گروه های غذایی است که در برخی مواد و خوراکی ها وجود دارد. این ماده در میان مواد پروتئینی جای می گیرد و در جو، چاودار، گندم و… وجود دارد. برخی از افراد به سبب ابتلا به برخی بیماری ها، نباید در طول روز گلوتن مصرف کنند؛ چرا که بدن آن ها تحمل مصرف گلوتن را ندارد. این افراد از رژیم های غذایی فاقد گلوتن استفاده می کنند.
رژیم غذایی بدون گلوتن برای کسانی که به دنبال یک زندگی سالم تر هستند، انتخاب ایده آلی است. اما باید بدانید که با مصرف غذا های فاقد گلوتن، مقدار فیبر و ویتامین های موجود در بدن نیز به حداقل می رسد و کاهش می یابد. به همین خاطر افراد سالمی که به دنبال رژیم غذایی هستند، باید در این رابطه تجدید نظر کرده و زیر نظر پزشک تغذیه یک رژیم مناسب انتخاب کنند.
رژیم غذایی بدون گلوتن ریسک ابتلا به بیماری دیابت نوع دوم را به طرز قابل توجهی افزایش می دهد و این مسئله از خطرات استفاده از این رژیم است. بیماری های دیابت و سلیاک، رابطه ای قوی با هم دارند و هر دو در میان بیماری های خود ایمن جای می گیرند.
فهرست مطالب
آنچه در مورد رژیم غذایی بدون گلوتن خواهیم خواند:
- خواص رژیم غذایی بدون گلوتن چیست؟
- آیا رژیم غذایی بدون گلوتن مفید است؟
- نمونه رژیم غذایی بدون گلوتن
- رژیم غذایی بدون گلوتن برای بیماری سلیاک
- آشنایی با برخی از خوراکی های موجود در رژیم غذایی بدون گلوتن
رژیم غذایی بدون گلوتن در کنار معایب، مزایایی نیز به همراه دارد. به همین خاطر شاید بد نباشید، در دوره های کوتاه مدت از این رژیم غذایی در برنامه خود استفاده کنید. شما می توانید، برای تسکین مشکلات گوارشی موجود در بدن، از این رژیم استفاده کنید. این رژیم از مشکلاتی چون نفخ، یبوست و… جلوگیری می کند.
خواص رژیم بدون گلوتن چیست؟
رژیم غذایی بدون گلوتن در کاهش التهابات بدن نیز بسیار تاثیر گذار است. این رژیم، بدن بیماران سلیاکی را از التهابات مزمن حفاظت می کند و مانع از بروز مشکلات عفونی در این افراد می شود. این رژیم در تقویت انرژی افراد نیز تاثیر گذار است. اگر شما هم مانند بیماران سلیاکی از خستگی و کرختی اعضا و جوارح بدن رنج می برید، این رژیم را امتحان کنید. این مشکلات در اثر آسیب به روده ها در بدن ایجاد می شوند و انرژی بدن را کاهش می دهند.
رژیم غذایی بدون گلوتن از اضافه وزن بدن نیز جلوگیری کرده و مانع از چاقی می شود. مصرف حجم بالای کربوهیدرات یکی از مهمترین علل چاقی محسوب می شود. نان، ماکارونی و سایر غلات، حاوی مقادیر بالایی کربوهیدرات هستند که در رژیم غذایی بدون گلوتن، به صورت کامل حذف می شوند. در این رژیم مواد پروتئینی و انواع میوه ها جایگزین این مواد کربوهیدراتی می شوند. البته این رژیم در صورتی به تناسب اندام می انجامد، که با استفاده از یک تغذیه سالم انجام شود.
در غذا هایی که در طول روز می خوریم، مقادیر بالایی گلوتن وجود دارند، مخمرها، مالت ها و مواد حاوی گندم و چاوردار، گلوتن بالایی وارد بدن می کنند. حال اگر هدف ما استفاده از رژیم بدون گلوتن است، باید این مواد را حذف کنیم. در این رژیم همه نان های بر پایه گندم حذف می شوند، ماکارونی و پاستا هایی که با استفاده از گندم تهیه شده باشند، استفاده نمی شوند. از مصرف غلات بسته بندی شده خودداری می شود. کیک و کلوچه، نان و شیرینی های مختلف غیر قابل استفاده هستند. چیپس و پفک و تنقلات نیز ممنوع می باشند.
آیا رژیم غذایی بدون گلوتن مفید است؟
رژیم غذایی بدون گلوتن سلیاک فواید و مزایای بسیاری برای این بیماری ها به همراه دارد. اما برای انسان های عادی، استفاده از آن در طولانی مدت عوارض بی شماری ایجاد خواهد کرد. این رژیم غذایی حاوی مواد غذایی مفیدی است که سلامت بدن را تضمین می کنند. اما برخی از گروه های اصلی مواد غذایی در این رژیم به کلی حذف می شوند.
رژیم غذایی بدون گلوتن شامل انواع مواد غذایی خوشمزه است که فواید بسیاری برای بدن دارند. همه انواع گوشت، بوقلمون، ماهی و… در این رژیم مورد استفاده قرار می گیرند. مصرف تخم مرغ نیز در این رژیم بسیار متداول است. شما می توانید، از محصولات لبنیاتی غیر فراوری شده نیز در رژیم غذایی بدون گلوتن استفاده کنید. استفاده از انواع میوه ها و سبزیجات نیز در طول این رژیم توصیه می شود.
برخی از انواع برنج و کینوا، در مدل های بدون گلوتن نیز تولید می شوند، شما می توانید آن ها را در برنامه غذایی رژیمی خود جای دهید. برای خرید هر یک از این مواد غذایی باید به برچسب های درج شده بر بسته بندی آن ها دقت داشته باشید. بیماران سلیاکی برای غذا خوردن در خارج از منزل، باید به مواد تشکیل دهنده غذا، مثلا در منو رستوران ها، دقت داشته باشند. در ادامه شما را با یک مدل رژیم غذایی آشنا می کنیم که در آن تنها از مواد غذایی فاقد گلوتن استفاده شده است.
در بخش بعدی با یک رژیم غذایی فاقد گلوتن آشنا می شود که در آن وعده های غذایی خوشمزه و هیجان انگیزی سرو می شوند. برخلاف تصور عموم، این رژیم بسیار هیجان انگیز است و قرار نیست در طول آن به خودتان سخت بگیرید.
نمونه رژیم غذایی بدون گلوتن:
در رژیم غذایی بدون گلوتن وعده های غذایی صبحانه، ناهار، شام جای می گیرند. روز اول نمونه رژیم بدون گلوتن، از یک پودینگ خوشمزه حاوی دانه های چیا، ماست یونانی، وانیل، دارچین و ترکیبات میوه ای استفاده می کنید که طعم و مزه فوق العاده ای در صبحانه شما ایجاد می کنند.
در وعده ناهار، سوپ مرغ با کمی حبوبات سرو می شود. شام نیز یک تکه مرغ سرخ شده به همراه سبزیجات است. در روز دوم این رژیم، از املت با دورچین سبزیجات در وعده صبحانه استفاده می کنید، برای ناهار روز دوم سالادی شامل کینوا، سبزیجات، گوجه و خیار و روغن زیتون آماده می کنیم. برای وعده شام هم یک غذای دریایی مانند میگو را به صورت کباب شده یا پخته مورد استفاده قرار می دهیم.
برای روز سوم، از بلغور های دو سر فاقد گلوتن در وعده صبحانه استفاده کنید. سپس ناهار را با سالاد تن ماهی آماده کرده و در وعده شام، مرغ و کلم بروکلی میل کنید. این رژیم در روز چهارم، با مصرف نان تست در صبحانه، انواع حبوبات بدون گلوتن در وعده ناهار و مصرف مقادیری ماهی سرخ شده و سالاد در وعده شام ادامه می یابد.
در روز پنجم یعنی روز چهارشنبه از رژیم غذایی بدون گلوتن، مقادیری میوه برای صبحانه آماده کنید. این میوه ها به همراه شیر و ماست قابل استفاده می باشند. سپس در وعده ناهار سالاد مرغ و در وعده شام، ماهی پخته آماده می کنیم. در روز ششم تخم مرغ آب پز، سوپ و مرغ گریل شده به ترتیب در وعده های غذایی جای می گیرند. برای روز آخر از این رژیم نان و مربا، خوراک های کبابی و گوشت کبابی به همراه سبزیجات میل می شوند.
رژیم غذایی بدون گلوتن برای بیماری سلیاک:
رژیم غذایی بدون گلوتن برای بیماران سلیاکی، ریسک کمبود مواد غذایی در بدن را به حداقل می رساند. این بیماران با مصرف غذا های موجود در این رژیم گروه های غذایی مورد نیاز را به دست می آورند. البته در این رژیم فیبر، آهن، کلسیم و بسیاری دیگر از املاح معدنی وجود ندارند و این مسئله آسیب هایی در بدن بیماران سلیاکی به وجود می آورد.
رژیم غذایی بدون گلوتن، گاها منجر به ایجاد یبوست در بیماران سلیاکی می شود. مواد غذایی موجود در این رژیم، فیبر پایینی دارند و این مسئله ریسک ابتلا به یبوست را افزایش می دهد. به همین خاطر بهتر است، رژیم غذایی بدون گلوتن را با استفاده از سبزیجات و میوه های فراوان رعایت کنید.
گاها استفاده از رژیم غذایی بدون گلوتن برای بیماران سلیاکی، به دلیل هزینه بالای این رژیم، بسیار دشوار خواهد بود. برای تفکیک مواد غذایی حاوی گلوتن و بدون گلوتن، اغلب هزینه های زیادی صرف می شود. به علاوه برخی از خوراکی های فاقد گلوتن، قیمت بالایی دارند و کلیه این عوامل هزینه های زیادی برای این بیماران ایجاد می کنند.
آشنایی با برخی از خوراکی های موجود در رژیم غذایی بدون گلوتن:
در کنار عوارضی که این رژیم غذایی برای افراد به همراه دارد، غذا های سالم و خوشمزه ای که در این رژیم غذایی جای می گیرند، میل آن ها را به وعده های غذایی روزانه افزایش می دهند. در این رژیم انواع حبوبات همچون نخود مورد استفاده قرار می گیرند.
استفاده از مقادیری سیب زمینی و ذرت نیز بلامانع است و بخشی از نیاز های بدن را تامین می کند. شما می توانید، انواع خشکبار را نیز در این رژیم غذایی مورد استفاده قرار دهید. انواع پسته، بادام و… نیز برای رژیم غذایی فاقد گلوتن به کار می روند. پنیر چدار نیز در میان این گروه های غذایی جای می گیرد. این پنیر کربوهیدرات بسیار پایینی دارد و پروتئین و کلسیم مورد نیاز در بدن را فراهم می کند. به همین خاطر با استفاده از این ماده غذایی کمبود کلسیم در بدن ایجاد نخواهد شد. استفاده از گل کلم نیز در این رژیم غذایی توصیه می شود.