مراجعان گرامی در صورت بروز هر گونه مشکل لطفا با شماره 02191016284 یا 09027575425 تماس و یا به شماره 09193639306 از طریق واتساپ پیام بدهید .

حبوبات؛ چرا باید جزء ثابت رژیم غذایی ما باشند؟

modirنویسنده: modir
بازدید: 39 بازدید
حبوبات

مقدمه:
به حبوبات، بنشن نیز گفته می‌شود و از خانواده باقلاییان هستند. در واقع آن ها دانه‌ های خشک باقلاییان هستند که به وسیله انسان مصرف می‌شوند. عدس، باقلا، نخود، لپه و ماش از خانواده آن ها به شمار می روند. این مواد خوراکی ارزش غذایی فراوانی دارند و سرشار از پروتئین، فیبر، ترکیبات معدنی و ویتامین‌ ها هستند.

آنچه خواهید خواند:

  • حبوبات چیست؟
  • معرفی انواع
  • ارزش غذایی
  • تاثیر در درمان بیماری‌ ها
  • شیوه‌ های نگهداری از حبوبات

حبوبات چیست؟

حبوبات غذای اصلی بسیاری از مردم دنیا را تشکیل می‌دهند. این مواد غذایی سرشار از پروتئین هستند.

پروتئین موجود در آن شامل تمام اسید های آمینه‌ ای است که مورد نیاز بدن انسان هستند. حبوبات مهمترین منبع بسیار مهم فیبر، به شمار می روند. حبوبات دانه‌ های غذایی بسیار مقوی هستند. داشتن ارزش غذایی بسیار بالا و قیمت به صرفه موجب شده ‌است که آن ها یک ماده غذایی مهم در رژیم غذایی انسان‌ ها باشد. حبوبات یکی از اجزای اصلی غذا های ایرانی را تشکیل می‌ دهد. این محصولات در بین ایرانی‌ ها طرفداران زیادی دارند و برای تهیه بسیاری از غذا های ایرانی مورد استفاده قرار می‌ گیرند.

از جمله غذا های ایرانی که با استفاده از آن ها تهیه می‌شوند، آبگوشت، قورمه سبزی و آش رشته می‌باشند.

حبوبات ایرانی و خارجی تنوع زیادی دارند. مهم‌ ترین استان‌ های ایران که تولید کننده آن ها هستند اراک، لرستان، خوزستان، کرمانشاه و شیراز است. هر چند بسیاری از حبوبات خارجی نیز وارد کشور ایران می‌ شوند؛ اما نوع ایرانی طعم بهتر و طرفداران بیشتری دارند.

حبوبات

معرفی انواع 

کشور ایران یکی از تولید کننده‌ های حبوبات محسوب می‌شود. علت کیفیت بالای نوع ایرانی آب و هوا و خاک حاصلخیز این کشور است. حبوبات ایرانی دارای انواع مختلفی است و یکی از مواد غذایی صادراتی این کشور می‌ باشند.

  • عدس

این ماده مقدار زیادی پروتئین گیاهی داشته و به همین خاطر محبوبیت زیادی دارد. هضم این ماده غذایی کمی طول می‌کشد؛ بنابراین خوردن آن تا چند ساعت احساس سیری ایجاد می‌کند، به همین علت برای افرادی که رژیم غذایی دارند، ماده غذایی مناسبی است. فیبر موجود در عدس در درمان یبوست مفید است. یکی دیگر از ترکیبات مفید عدس، آهن گیاهی است که برای جذب آن باید از لیمو ترش استفاده کنید.

  • نخود

نخود جزء حبوبات ایرانی و خارجی است. ترکیبات معدنی و ویتامین‌ های زیادی در این ماده غذایی وجود دارند. همچنین فیبری که در نخود وجود دارد برای پایین آوردن، سطح کلسترول بد خون و چربی‌ های مضر مفید است. نفاخ‌ ترین عضو خانواده حبوبات، نخود است. برای رفع یبوست، نخود ماده‌ غذایی مفیدی به شمار می رود. برای حل این مشکل باید قبل از مصرف آن را برای چند ساعت بخیسانید.

  • لپه

این محصول محبوب در زمان کوتاهی پخته می‌ شود. مصرف لپه برای افرادی که فشار خون بالا دارند موثر است؛ زیرا مقدار زیادی پتاسیم دارد و سدیم آن کم است. فیبر موجود در لپه، آن را به ماده غذایی مفید برای رفع بیماری‌ هایی مانند یبوست، فشار خون بالا، ناراحتی‌ های قلبی و کنترل قند خون تبدیل کرده ‌است. لپه نیز مانند نخود ماده‌ ای نفاخ است؛ اما اگر پوست لپه جدا شود نفخ آن بسیار کاهش می‌یابد.

  • لوبیا چیتی

یکی دیگر از انواع محبوب، لوبیا چیتی است. مقدار قند لوبیا چیتی از لوبیا های دیگر بسیار کم‌ تر است و کلسترول نیز ندارد. پروتئین زیادی در لوبیا چیتی وجود دارد و می‌ تواند پروتئین مورد نیاز بدن را در طول روز تامین کند. بنابراین مصرف این ماده غذایی از ناراحتی‌ های کلیوی و پوکی استخوان جلوگیری می‌ کند. از بین انواع لوبیا، بیشترین مقدار پروتئین در لوبیا چیتی وجود دارد.

  • لوبیا قرمز

افرادی که از فشار خون رنج می‌ برند، می‌توانند از لوبیا قرمز به عنوان ماده غذایی مفید استفاده کنند؛ زیرا مقدار کمی سدیم دارد و حجم بالایی از پتاسیم را دارا است. همچنین افراد دیابتی می‌ توانند بدون نگرانی لوبیا قرمز را در برنامه غذایی خود قرار دهند. فیبر فراوان موجود در این محصول برای سلامت دستگاه گوارش مفید است و از سرطان دستگاه گوارش، جلوگیری می‌ کند.

  • لوبیا سفید

لوبیا سفید ماده غذایی محبوب در بین آمریکایی‌ ها و اروپایی‌ ها است. مصرف مداوم لوبیا سفید مقدار کلسترول بد خون را کاهش می‌دهد. برای تامین اسید فولیک مورد نیاز بدن نیز لوبیا سفید منبع مفیدی به حساب می‌آید. مواد مغذی موجود در لوبیا سفید مانع رشد سلول‌ های سرطانی می‌ شوند. در بین انواع لوبیا، بیشترین حجم سدیم در لوبیا سفید وجود دارد.

  • لوبیا چشم بلبلی

ترکیبات موجود در لوبیا چشم بلبلی نیز مانند دیگر لوبیا ها است؛ اما نفخ کمتری نسبت به آن‌ ها دارد. پروتئین‌ ها و ویتامین‌ های گروه B حجم زیادی از لوبیا چشم بلبلی را تشکیل می‌ دهند. مصرف این ماده برای دیابتی‌ ها توصیه می‌ شود. زیرا فیبر محلول موجود در آن جذب کربوهیدرات را کم می‌ کند.

  • ماش

ماش ارزش غذایی فراوانی دارد؛ اما افراد کمی از آن استفاده می‌ کنند. افرادی که دارای فشار خون هستند ماش، غذای مفیدی برای آنان به شمار می‌ آید؛ زیرا مقدار زیادی پتاسیم در ماش وجود دارد. اسید فولیک که یکی از مواد مورد نیاز بدن است به مقدار زیاد در ماش وجود دارد. منگنز و سلنیوم خاصیت آنتی اکسیدانی به ماش داده‌ اند. جوانه ماش نیز مصرف زیادی دارد. در مقایسه با حبوبات دیگر، ماش کالری کمتری دارد.

  • لوبیا سیاه

طعم بی نظیر لوبیا سیاه، آن را به ماده‌ غذایی محبوبی تبدیل کرده ‌است. این لوبیا مزه‌ ای بین گوشت قرمز و قارچ دارد. برزیل و مکزیک که از کشور های قاره آمریکا هستند، بیشترین مصرف لوبیا سیاه را دارند. منبع خوبی از آنتی اکسیدان است و از سرطان پیشگیری می‌ کند. اسید فولیک لوبیا سیاه از دیگر انواع لوبیا بیشتر است.

ارزش غذایی حبوبات

حبوبات از جمله موادی هستند که حتما باید در رژیم غذایی افراد گنجانده شود. مقدار زیادی پروتئین گیاهی و آهن در آن ها وجود دارند و فاقد چربی‌ های اشباع شده‌ هستند. همچنین میزان قند و کلسترول خون را کاهش می‌ دهند. حبوبات از نظر میزان کالری یکسان نیستند و با توجه به مقدار کالری که در آن‌ ها وجود دارد می‌ توانید برای تهیه غذاهای مختلف از از این مواد غذایی استفاده کنید. این دانه ها نسبت به سبزی‌ ها کالری متراکم بیشتری دارند و مواد مغذی زیادی در این دانه‌ های غذایی وجود دارند.

حبوباتی که مصرف بیشتری دارند شامل نخود، لوبیا و عدس هستند که به دلیل وجود ترکیبات مفید غذایی در آن‌ ها جزء مواد غذایی گیاهخواران هستند. ترکیبات مفید حبوبات عبارتند از:

  1. کالری

کالری حبوبات بستگی به اندازه این دانه‌ های غذایی دارد. هرچه در طول روز از نخود، لوبیا، عدس و ماش بیشتری استفاده کنید کالری دریافتی بدن نیز افزایش پیدا می‌ کند. انرژی مورد نیاز برای فعالیت‌ های روزانه با مصرف آن ها تامین می‌شود؛ اما باید با دقت مصرف شوند تا تناسب رژیم غذایی رعایت شود.

  1. چربی

این محصولات چربی کمی دارند و از نوع اشباع شده هستند؛ بنابراین استفاده از انواع حبوبات برای افرادی که کلسترول بالایی دارند مشکلی ایجاد نمی‌ کند. البته طرز تهیه حبوبات در میزان چربی آن‌ ها موثر است.

  1. کربوهیدارت‌ ها

کربوهیدرات‌ های زیادی که در حبوبات وجود دارند انرژی بدن انسان را تامین می‌ کنند و مانع از کاهش قند خون می‌ شوند. با مصرف آن ساعت‌ های زیادی افراد احساس سیری دارند.

  1. پروتئین

یکی از عواملی که موجب شده‌ است حبوبات ارزش غذایی زیادی داشته باشند مقادیر زیاد پروتئین موجود در آن ها است؛ بنابراین حبوبات مواد غذایی مفیدی برای گیاهخواران و بدنسازان است. پروتئین مورد نیاز بدن با مصرف آن ها تامین می‌ شود و گنجاندن آنها در برنامه غذایی روزانه ضروری است‌.

حبوبات

نقش حبوبات در حفظ سلامتی بدن

ترکیبات مفیدی که در حبوبات وجود دارند در درمان بسیاری از بیماری‌ ها مفید هستند.

  • دیابت: مواد مفید زیادی در حبوبات وجود دارند که گیاهی هستند. افراد مبتلا به دیابت بهتر است مصرف این دانه ها را در برنامه غذایی خود قرار بدهند. حبوبات نه تنها در درمان بیماری‌ قند خون موثر است، بلکه پیشگیری کننده از ابتلا به قند خون نیز به شمار می رود. یکی از عواملی که در ابتلا به قند خون تاثیر دارد اضافه وزن و چاقی است. با مصرف حبوبات وزن بدن کاهش می‌ یابد و از ابتلا به دیابت جلوگیری می‌ شود. همچنین برای بهبود بیماری فشار خون و کم شدن کلسترول خون نیز مصرف حبوبات توصیه می‌ شود.

 

  • کاهش وزن: با مصرف حبوبات می‌ توانید وزن خود را کاهش دهید و اندامی متناسب داشته باشید. خیلی از افراد دارای اضافه وزن هستند که علت عمده آن تغذیه افراد است. با قرار دادن حبوبات در رژیم غذایی خود می‌ توانید به وزن ایده‌ آل برسید. حبوبات حس سیری ایجاد می‌ کنند و فیبر و مس مورد نیاز بدن شما از طریق مصرف حبوبات دریافت می‌شود.
نقش های دیگر
  • سرطان: ابتلا به سرطان در برخی موارد بهبود پیدا می‌ کند و گاهی نیز درمان آن بسیار مشکل می‌ شود. برای جلوگیری از ابتلا به سرطان به صورت منظم از حبوبات استفاده کنید. مواد تشکیل دهنده حبوبات دارای خاصیت آنتی اکسیدانی هستند که رادیکال‌ های آزاد را از بین می‌ برند و از ابتلا به سرطان جلوگیری می‌ کنند.

 

  • خواص حبوبات برای کودکان: یکی از دغدغه‌ های خانواده‌ ها اضافه وزن کودکان است و باعث نگرانی آن‌ ها شده‌ است. متخصصان روش‌ های متعددی را برای کاهش وزن پیشنهاد می‌ کنند. یکی از توصیه‌ های آ‌نها برای رفع چاقی قرار دادن میوه و سبزیجات در برنامه غذایی کودکان است. نه تنها میوه و سبزیجات بلکه حبوبات نیز در کاهش وزن بسیار مفید هستند. فیبر زیادی که در حبوبات وجود دارد تا ساعت‌ ها حس سیری در ایجاد میکند و باعث کاهش اشتها می‌ شود.

شیوه‌ های نگهداری

دانه‌ هایی مانند نخود، لوبیا، عدس و ماش از خانواده حبوبات هستند. برای نگهداری از آن ها، ابتدا آن‌ ها را تمیز کنید و پس از جدا کردن سنگریزه و شن‌، مقدار زیادی نمک به آن‌ ها اضافه کنید. در نهایت در مکانی که فاقد رطوبت باشد و دمایی خنک داشته باشد قرار دهید.

برای نگهداری از حبوبات می‌ توانید آن‌ ها را به شکل پخته، نیم پز یا خام در داخل فریزر قرار دهید. برای از بین بردن نفخ حبوبات قبل از مصرف آ‌ن‌ ها را چند ساعت در آب بخیسانید. اگر می‌ خواهید برای مدت طولانی حبوبات را نگهداری کنید کمی آنها را تفت دهید این کار مانع آفت این مواد غذایی می‌ شود. همچنین تفت دادن حبوبات موجب می‌شود که زودتر بپزند و طعم آن‌ها را نیز بهتر می‌ کند. محل نگهداری حبوبات نباید رطوبت داشته باشد زیرا ممکن است باعث کپک زدن این مواد غذایی شود.

برای نگهداری حبوبات همچنین می‌ توانید در بین آن‌ها برگ درخت گردو قرار دهید. به علاوه ریختن حبوبات در ظرف‌ های مخصوص در دار و گذاشتن آن‌ ها در مکان خشک و خنک به نگهداری طولانی مدت حبوبات کمک می‌ کند.

دسته بندی انواع غذاها دانستنی های خوراکی غذاهای فرنگی غذای ایرانی مقالات جذاب و خواندنی
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت