فهرست مطالب
رژیم وگان (وگن) چیست؟
قبل از عصر آتش و پیش از آنکه بشر بداند رژیم وگان چیست و تمدنش را متحول کند یا به فکر تغذیه و تناسب اندام بیفتد، غذای اصلی اجداد ما گیاهان و سبزیجات بوده است.
رژیم لاغری وگان اولین بار در سال ۱۹۴۴ توسط یک مدافع حقوق حیوانات به نام دونالد واتسون معرفی و پایه گذاری شد.
رژیم وگانیک رژیم کاملا جدید بوده که دارای اسامی متعددی نظیر وگان، وگنیسم ، وگانیسم و … است. که این رژیم در سال های اخیر بسیار محبوب گشته و به رژیم مورد علاقه سلبریتی ها تبدیل شده است.
شایان ذکر است که این رژیم در رتبه شماره ۱۹ لیست بهترین رژیم های غذایی و جزء ۱۰ رژیم برتر کاهش وزن ، و جز بهترین رژیم های دوستدار قلب و دیابت قرار دارد.
این رژیم در واقع به معنای گیاهخواری نمی باشد . و تفاوت های اساسی میان این دو گروه وجود دارد که در ادامه به آن می پردازیم.
گیاهخواران مواد غذایی گیاهی همانند( سبزیجات، میوه، آجیل، گیاه و …) به همراه محصولات لبنی ( شیر، ماست، دوغ، کره، پنیر و…) مصرف می کنند و تنها از مصرف انواع گوشت ها و غذاهای دریایی اجتناب می کنند.
* بسته به عقایدشان برخی تخم مرغ مصرف می کنند برخی نه.
اما افرادی که از رژیم وگان برخوردارند، دارای یک شیوه و سبک زندگی خاصی هستند. و تا حد امکان از تمام راه های استفاده از حیوانات نه تنها برای غذا بلکه در تهیه لباس ( مانند لباس های چرمی، پشمی ،خز و یا ابریشم) و در استفاده از آن ها در هر چیز دیگری(مواد شوینده حیوانی مثل صابون و…) نیز دوری می کنند.
به عبارتی دیگر وگان را می توان بیشتر به عنوان یک شیوه و سبک زندگی دانست تا یک رژیم غذایی که هدف اصلی در آن، کاهش آسیب رساندن به موجودات زنده است و آن ها برای تغذیه خود فقط از گیاهان و فرآورده های آن استفاده می نمایند.
افراد دارای رژیم وگان، علاوه بر دوری از انواع گوشت ها و غذاهای دریایی از محصولات لبنی ، انواع نان، عسل، کشک، کازئین، ژلاتین، پیسین، آلبومین ،کرمین، شلاک، فرنی نیز اجتناب می کنند.
حال که تفاوت های اساسی این دو گروه را بررسی کرده ایم، به مزایا و معایب آن ها خواهیم پرداخت.
مزایای رژیم گیاهخواری وگان:
رژیم وگان به بهبود موارد زیر کمک میکند:
- لاغری و تناسب اندام
- کنترل قند خون و بهبود دیابت
- سلامت قلب
- کاهش خطر ابتلا به آلزایمر
-در پیشگیری از انواع بیماری ها نظیر بیماری های قلبی، کلسترول بالا، فشار خون بالا، نارسایی کلیه، چاقی، استرس، عدم تعادل هورمونی و سندرم تخمدان پلی کیستیک، سرطان، آرتروز بسیار مؤثر است.
معایب رژیم وگانیسم:
- از آنجایی که وگان ها محصولات لبنی نظیر شیر، ماست و … (که منابع کلسیم هستند ) مصرف نمی کنند، ممکن است به کمبود کلسیم در بدنشان دچار شده و با مشکلاتی مانند شکستگی استخوان در آینده مواجه شوند. که با استفاده از سبزیجات برگ دار ، این مشکل تا حدودی برطرف می گردد.
- بسیاری از وگان ها ممکن است به کمبود ویتامین B12 نیز برخورد کنند. این ویتامین در عملکرد مغز، سوخت و ساز و تشکیل گلبول های قرمز نقش بسزایی داشته و از کم خونی، خستگی و افسردگی جلوگیری می کند.
- ویتامین D در سیستم ایمنی بدن و پوست بسیار مؤثر می باشد. که در گوشت و تخم مرغ به میزان قابل توجهی وجود دارد. گیاهخواران و وگان ها دچار کمبود این ویتامین در بدن خود خواهند شد.
- از آنجایی که گوشت منبع سرشاری از پروتئین است. افراد دارای رژیم وگان به سختی میتوانند پروتئین دریافت نمایند و برای جبران این امر بایست مصرف حبوبات خود را افزایش دهند.
راه حل و جایگزین برای رفع مشکلات در این رژیم ها:
- استفاده از مکمل های ویتامین و مواد معدنی
- مصرف شیر بادام
- جای دادن عدس های مخلوط، لوبیا، آجیل، بروکلی و دانه ها در رژیم غذایی
- تهیه غذاهای خانگی با آرد بادام، دانه های کنجد سیاه و سفید، نارگیل خرد شده، بادام سیب و شکلات وگان
مکملهای مورد نیاز وگانیسمها از این قرار است:
- ویتامین B12
- ویتامین D
- کلسیم
- زینک
- سلنیوم
- امگا ۳
- آهن
*از مصرف غذاهای بسته بندی شده دوری کنید. زیرا نسبت به غذاهای طبخ شده توسط خودتان، از منابع کمتری بهره مند خواهید شد.
سخن آخر:
این رژیم در واقع یک برنامهی غذایی منظم و یک سبک زندگی منحصر به فرد است. و افراد انگیزههای مختلفی نظیر سلامتی، محیط زیست و اخلاقیات برای گرفتن آن دارند.
با برنامه ریزی مناسب و درست می توانید از مزایای وگان بودن بهره ببرید و از بدن خود کاملا حفاظت نمائید.
اگر به دنبال پیروی و گرفتن رژیم غذایی جدیدی هستید، بهتر است تا علاوه بر تغییری که در مواد غذایی مصرفی خود انجام می دهید، دنیایی متفاوت از شیوه ها و سبک های زندگی سالم را برای خود ایجاد نمائید.