فهرست مطالب
طرز تهیه استانبولی
استانبولی یا دمی گوجه؛ از خوراکهای محبوب ایرانی است که ریشه آن به کشور ترکیه باز میگردد. این غذا در دوره قاجار بر سفرههای ایرانیان راه خود را باز کرده و خیلی زود تبدیل به یکی از غذاهای محبوب ایرانیان شد. ببینیم داستان ورود استانبولی به ایران چگونه است؟ در زمان قاجار؛ فردی به نام مشیرالدوله سفیر ایران در استانبول بود. این شخص که سالهای زیادی در ترکیه زندگی کرده بود؛ در نهایت با احضار پادشاه به ایران بازمیگردد تا وزارت امور خارجه را عهدهدار شود.
مشیرالدوله؛ به همین مناسبت یک روز پادشاه، صدراعظم و تعدادی از بزرگان دربار را دعوت میکند و در عمارت خودش سفرهای میچیند که بیا و ببین! در میان غذاهای رنگارنگ؛ چندین غذای جدید دیده میشود که کسی تا به آن مثلش را ندیده است. میزبان که مشیرالدوله باشد؛ یک ظرف غذا را رو به روی پادشاه قرار میدهد و میگوید: پادشاها نام این غذا استانبولی است و اولین باری است که در ایران طبخ میشود. تهیه این غذا را همسرم زمانی که در ترکیه زندگی میکردیم از زنان ترک آموخته است. این چنین شد ؛که پادشاه از آن غذا خورد و کلی تعریف کرد و از آن روز به بعد استانبولی غذای محبوب ایرانیان شد.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- طرز تهیه استانبولی پلو با سیبزمینی
- طرز تهیه استانبولی مجلسی
- روشهای مختلف تهیه استانبولی
- فوت و فن طرز تهیه استانبولی
طرز تهیه استانبولی پلو با سیبزمینی
استانبولی پلو همان دمی گوجه خودمان است؛ استانبولی ساده که جزو یکی از محبوبترین و آسانترین غذاهای ایرانی است و سیبزمینی، گوجه و برنج از مواد اولیه آن است. استانبولی؛ انواع مختلفی دارد، به عنوان مثال استانبولی با مرغ، استانبولی با گوشت، استانبولی بدون گوشت، استانبولی با سویا، استانبولی با رب، استانبولی با لوبیا سبز و گوشت و…. برخی از انواع استانبولی هستند. استانبولی پلو با سیبزمینی نیز همان استانبولی بدون گوشت است.
مواد لازم برای تهیه استانبولی پلو با سیبزمینی برای ۴ نفر :
- پیاز متوسط؛ ۲ عدد
- سیبزمینی؛ ۱ عدد
- گوجه فرنگی؛ ۵ عدد
- برنج؛ ۳ پیمانه
- رب گوجه فرنگی؛ ۲ قاشق غذاخوری
- نمک، زردچوبه و فلفل؛ به مقدار کافی
- روغن زیتون یا مایع؛ چهار قاشق غذاخوری
طرز تهیه استانبولی پلو با سیبزمینی
مرحله اول؛ ابتدا برنج را شسته و کمی آب روی آن بریزید و اجازه بدهید تا خیس بخورد. سپس گوجهفرنگیها را بشویید و در اندازه متوسط خرد کنید و کنار بگذارید.
مرحله دوم؛ پیازها را پوست کنده؛ بشویید و به صورت نگینی خرد کنید. قابلمهای که برای تهیه استانبولی تدارک دیدهاید را بر روی گاز گذاشته و کمی روغن داخل آن بریزید. روغن که داغ شد؛ پیازها را به آن اضافه کرده، تفت دهید.
مرحله سوم؛ زمانی که پیاز حسابی تفت خورد و طلایی رنگ شد؛ به آن رب گوجهفرنگی را اضافه کرده و به مدت یک دقیقه تفت بدهید تا روغن نیز کاملا قرمز شود. در این مرحله گوجهفرنگیها را به همراه زردچوبه، نمک و فلفل اضافه کنید و دوباره خوب تفت بدهید تا مواد کاملا با هم یکدست شود. مواد را روی حرارت ملایم قرار داده تا گوجهفرنگیها نرم شوند.
مرحله چهارم؛ در این مرحله سیبزمینیها را بشویید، پوست بکنید و نگینی شکل خرد کنید. بعد یک کاسه را پر از آب سرد کنید و سیبزمینیها را داخلش قرار بدهید تا سیاه رنگ نشود.
مرحله پنجم؛ گوجهفرنگیها که پخته و نرم شد؛ زمان آن است که برنج را با آب داخلش به مواد داخل قابلمه اضافه نمایید. یک پیمانه آب گرم نیز به آن اضافه کرده و مواد را خوب هم بزنید تا مواد جوش بیاید.
مرحله ششم: زمانیکه مواد جوش آمد؛ سیبزمینیها را به آن اضافه کنید تا بخار پز شود. گاهی غذا را هم بزنید تا ته نگیرد. آب غذا که کامل بخار شد؛ برنجها را در وسط قابلمه جمع کنید. قابلمه باید روی حرارت ملایم باشد؛ بعد از نیم ساعت استانبولی شما آماده است؛ میتوانید میل کنید.
استانبولی پلو مجلسی
طرز تهیه استانبولی مجلسی یا استانبولی با گوشت چرخکرده
استانبولی مجلسی نسبت به سایر استانبولیها دارای مواد و مخلفات بیشتری است. جالب است بدانید که استانبولی پلو شیرازی و نذری نیز به همین سبک تهیه میشود.
مواد لازم برای تهیه استانبولی مجلسی
- برنج؛ ۴ پیمانه
- لوبیا سبز خرد شده؛ ۳ پیمانه
- گوشت چرخکرده؛ ۳۰۰ گرم
- رب گوجهفرنگی؛ ۲ قاشق غذاخوری
- پیاز؛ ۱ عدد
- پودر دارچین، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه؛ به مقدار لازم
طرز تهیه استانبولی مجلسی
مرحله اول؛ ابتدا برنج را شسته و سپس خیس کنید. پیاز را به صورت نگینی خرد کرده و در کمی روغن تفت دهید. پیازها که کمی سرخ شدند؛ گوشت چرخکرده را به آن اضافه کرده و دوباره تفت دهید.
مرحله دوم؛ هنگامی که رنگ گوشت تغییر کرد؛ لوبیا سبزها را اضافه کنید. آب گوشت و لوبیاها که کشیده شد؛ ادویه، نمک دارچین و رب گوجهفرنگی را به مواد اضافه کرده و همهی مواد را باهم تفت دهید.
مرحله سوم؛ رنگ رب که از آن خارج شد؛ مقداری آب داخل آن بریزید تا لوبیاها پخته شود.
مرحله چهارم؛ قابلمهای را که برای تهیه استانبولی در نظر گرفتهاید؛ را روی گاز قرار دهید و داخل آن کمی آب بریزید. بعد از اینکه آب بجوش آمد؛ برنجها را با کمی اضافه کنید و اجازه بدهید چند دقیقهای بجوشد. سپس برنج را آبکش کرد؛ ته قابلمه کمی روغن بریزید و ته دیگ مورد نظر خود را بگذارید. سپس مقداری برنج روی آن بریزید و بعد کمی از مواد روی آن؛ این کار را تا ادامه بدهید تا موادتان تمام شود.
شعله گاز را کم کرده و اجازه بدهید برنجتان دم بکشد. در نهایت زمانی که برنجتان آماده شد؛ کمی روغن روی آن بریزید و مواد را خوب با هم مخلوط کنید.
ترشی، سالاد شیرازی، سالاد فصل و ماست از خوراکیهایی است که میتوانید همراه استانبولی پلو مجلسی نوش جان کنید.
طرز تهیه استانبولی با مرغ
مواد لازم برای تهیه استانبولی با مرغ
- پیاز؛ ۱ عدد
- برنج؛ ۳ پیمانه
- سینه مرغ؛ ۱ عدد
- گوجهفرنگی؛ ۲ عدد
- سیبزمینی متوسط؛ ۲ عدد
- رب گوجه فرنگی؛ ۲ قاشق غذاخوری
- نمک، فلفل و ادویه به مقدار لازم
طرز تهیه استانبولی مرغ
مرحله اول؛ در این مرحله مرغ را به همراه نمک، فلفل سیاه و مقداری زردچوبه بپزید. سیبزمینیها را پس از شستن پوست کنده و به صورت نگینی خرد کنید. سپس با کمی روغن آنها را سرخ کنید.
مرحله دوم؛ پیاز را ریز کرده و در مقداری روغن تفت دهید. سپس گوجهای را که ریز کردهاید به آن اضافه نمایید. در مرحله بعد مرغی که پخته شد را ریش ریش کنید و به همراه نمک، زردچوبه و فلفل سیاه و رب گوجه به آن اضافه نمایید.
مرحله سوم؛ آب گوجهها که کامل کشیده شد؛ سیبزمینیها راه به آن اضافه کرده تمامی مواد را با هم مخلوط کنید.
مرحله چهارم؛ مرحلهای است که باید برنج خود را آماده کنید! در این مرحله آب داخل قابلمه بریزید و زمانی که جوش آمد برنج را به آن اضافه کرده و کمی نمک داخل آب بریزید. زمانی که اطراف برنج نرم شد و مغز آن سفت بود؛ آن را آبکش کنید.
مرحله پنجم: کف قابلمه را روغن ریخته و ته دیگ مورد نظر خود را روی آن قرار دهید. برنج و سسی را که آماده کردهاید به صورت لایه لایه داخل آن بریزید. بعد از گذشت نیم ساعت استانبولی شما آمادهاست و میتوانید همراه با یک چاشنی غذا همانند سالاد شیرازی میل کنید.
فوتوفن طرز تهیه استانبولی
اگر میخواهید در کوتاهترین زمان ممکن استانبولی خود را تهیه کنید؛ بهتر است لوبیا سبزها را از قبل کمی بپزید.
برای پخت استانبولی با گوشت نیز باید همین مراحل را انجام دهید؛ با این تفاوت که گوشت را باید به تکههای ریزی خرد کنید و با پیاز تفت دهید و بعد با بقیه مواد مخلوط کنید.
همچنین میتوانید از سویا به جای گوشت استفاده کنید؛ که در این صورت استانبولی سالمتری خواهید داشت.
در تمامی روشهای پخت استانبولی؛ استفاده از زعفران دمکرده باعث خوش عطر و خوش طعمشدن آن میشود.
بهتر است برای پخت استانبولی؛ از برنج ایرانی استفاده کنید.
سخن آخر:
همانطور که گفتیم؛ استانبولی غذایی لذیذ و در عین حال ساده و با خاصیت غذایی فراوان است. سیبزمینی، گوجه و برنج از مواد اصلی تشکیل دهنده این غذا هستند که هر کدام فواید مخصوص به خود را دارند. سیبزمینی با داشتن مواد مغذی همانند فیبر و ویتامینهای بسیار اثر به سزایی در کاهش خون و همچنین تقویت سیستم ایمنی بدن دارد. گوجهفرنگی؛ سرشار از ویتامین سی و آنتی اکسیدان است که در زمینه پیشگیری از بیماریهایی مانند، بیماریهای عفونی، سرطان و مخصوصا سرطان پروستات میتواند بسیار موثر باشد. برنج نیز اگر به صورت کته مصرف شود؛ ویتامینهای B1 آن حفظ شده و ارزش غذایی بیشتری پیدا میکند.