بیکینگ پودر چیست ؟
یکی از مهمترین ترکیبات برای پخت شیرینی و نان؛ مواد مخمر هستند. مخمرها؛ موادی هستند که به اصطلاح باعث ورآمدن خمیر میشوند. جوش شیرین و بیکینگ پودر نیز از آن دسته ترکیباتی هستند که نقش مخمری دارند و در تقریبا در تهیه تمامی شیرینیها و نانها مورد استفاده قرار میگیرند.
اگر بخواهیم به زبان سادهتر شرح بدهیم؛ باید بگوییم که بیکینگ پودر یکی از مواد اصلی برای تهیه انواع نان و شیرینی است. بیکینگپودر چیست؟ جوششیرین چیست و این دو چه تفاوتی با هم دارند؟
فهرست مطالب
آنچه در این مقاله درباره بیکینگ پودر خواهید خواند:
- بیکینگ پودر چیست
- آشنایی با انواع مختلف بیکینگ پودر
- بیکینگ پودر دکتر اوتکر
- بیکینگ پودر تیارا
- بیکینگ پودر و یا جوش شیرین
- تفاوت بیکینگ پودر و یا جوش شیرین چیست؟
بیکینگ پودر چیست ؟
بیکینگ پودر یا پودر قنادی؛ یک عامل ورآورنده شیمیایی است که در صنعت شیرینی پزی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. بیکینگ پودر همچنین؛ برای ورآمدن خمیر، حجم دادن و یا اسفنجی شدن انواع نان و کیک نیز استفاده میشود. اما چطور بیکینگ پودر این کار را انجام میدهد؟
بیکینگ پودر یک نوع باز است و به محض مخلوط شدن با مایعاتی که خاصیت اسیدی دارند، موجب آزاد شدن گاز دیاکسید کربن را فراهم میکند. این کار سبب ورآمدن خمیر و حجم در نان و کیک میشود. اما بیکینگ پودر از چه ساخته شدهاست؟ بیکینگ پودر شامل یک پودر قلیایی، نمک اسیدی و یک نوع نشاسته خنثی است، یک ورآورنده شیمیایی که برای پف کردن و سبکتر شدن کیک و نان از آن استفاده میشود.
آشنایی با انواع مختلف بیکینگ پودر
بیکینگ پودر؛ شامل پودرهای تکمنظوره و دومنظوره است و بیشتر پودرهای پخت تجاری از هر دو حالت آن استفاده مینمایند. بیکینگ پودر؛ مورد استفاده برای موادی است که نیاز به طبخ طولانی دارند و تلخی آن نسبت به جوششیرین بسیار کمتر است. پودرهای تکمنظوره؛ برای شرکتهای سازنده مواد غذایی تولید شده و همچنین برای مصارف خانگی بیشتر از بیکینگپودرهای دومنظوره استفاده میشود.
بیکینگپودر دو منظوره چیست؟ بیکینگپودر دو منظوره؛ پودری است که دو واکنش مختلف را ایجاد میکند چطور؟ واکنش اول زمانی رخ میدهد که با هم مخلوط میشود و واکنش دوم زمانی روی میدهد که با گرما ترکیب شود.
بیکینگ پودر دکتر اوتکر
بیکنیگ پودر با مارکهای مختلفی در بازار وجود دارد که هر کدام از فرمولهای متفاوتی استفاده میکنند. یکی از این برندها، بیکینگ پودر دکتر اوتکر است که محصول کشور ترکیه است. طراحی بستهبندی بیکینگ پودر دکتر اوتکر؛ یکی از مهمترین ویژگیهای این محصول است، چرا که طراحی بستهبندی آن به گونهای است که مصرف کنندگان میتوانند به راحتی از آن استفاده نمایند.
این بیکینگ پودر؛ دارای بستهبندی ۵ عددی است که وزن هر کدام از آنها ۱۰ گرم است. بیکینگ پودر دکتر اوتکر؛ بدون گلوتن است و برای تهیه انواع شیرینیها مورد استفاده قرار میگیرد.
بیکینگ پودر تیارا
بیکینگ پودر تیارا؛ یکی از اولین و قدیمیترین بیکینگ پودرهایی است که وارد ایران شدهاست. این بیکینگ پودر یکی از بهترین برندهای موجود در بازار است که ساخت کشور مالت است. بهتر است بیکینگ پودر تیارا را حتما در مکان کاملا خشک و خنک نگداری نمایید؛ چرا که رطوبت میتواند موجب خنثی شدن فعالیت آن گردد.
بیکینگ پودر و یا جوش شیرین
بیکینگ پودر یا جوش شیرین! از کدام باید استفاده کرد؟ اینکه از چه مادهای میتوان استفاده کرد؛ تا حدود زیادی بستگی به دستورالعمل موجود دارد، چرا که در بعضی دستورها از جوششیرین و در بعضی دیگر از بیکینگپودر استفاده شدهاست. با این وجود تنها هدف مهم؛ تولید یک محصول خوشطعم و خوشبافت است.
با این وجود اگر در دستورالعمل شما بیکینگپودر باشد؛ میتوانید از جوششیرین به جای آن استفاده نمایید اما مواد اضافی نیز باید داشته باشد. در نهایت میتوان گفت که جوششیرین یک خمیر مایع قوی است که نیاز به یک عامل اسیدی برای فعال شدن دارد؛ اما بیکینگپودر خود عامل اسیدی را دارد.
بنابراین اگر بخواهید جابهجایی جوششیرین و بیکینگپودر را انجام بدهید؛ باید نسبت آن را رعایت نمایید. یعنی به ازای هر یک قاشق چایخوری جوش شیرین، سه یا چهار قاشق چایخوری بیکینگپودر در نظر گرفته شود.
تفاوت بیکینگ پودر و یا جوش شیرین چیست؟
بیکینگ پودر و جوششیرین؛ هر دو نامهایی آشنا برای کسانی هستند که به صنعت آشپزی علاقهمند هستند. برای اینکه بتوانیم تفاوت این دو را آشکار نماییم؛ بهتر است تعریف کوتاهی از آنها داشته باشیم.
جوششیرین چیست؟ جوش شیرین؛ بیکربنات سدیم خالص است که از خود واکنش جوشان نشان داده و تولید دیاکسید کربن میکند. این واکنش به ورآمدن شیرینیجات کمک کرده و سبب پف کردن آنها میشود.
بیکینگ پودر چیست؟ بیکینگپودر؛ ترکیباتی پیچیدهتر از جوششیرین دارد و از اسید تارتاریک، سدیم، آلومینیوم، سولفات، کلسیم، فسفات و از جوش شیرین تشکیل شدهاست.
خب حالا که با تعریف این دو آشنا شدید؛ میتوانیم از تفاوت جوش شیرین و بیکینگ پودر بگوییم.
همانطور که گفته شد بیکینگ پودر برای موادی که احتیاج به پخت طولانی دارند مورد استفاده قرار میگیرد؛ اما جوششیرین برای موادی است که نیاز به پخت طولانی ندارند.
جوششیرین و بیکینگ پودر؛ دارای ترکیبات شیمیایی متفاوتی هستند.
جوششیرین تلخ مزه است، اما تلخی بیکینگ پودر بسیار کم است.
بیکنیگ پودر دارای عمر محدود بین ۶ تا ۱۲ ماه است؛ اما جوششیرین عمر مفید نامشخصی دارد.
بیکینگپودر نوعی چاشنی است که به مرور زمان جانشین جوششیرین شدهاست. چرا که جوششیرین به بدن آسیب میرساند؛ بنابراین باید به مقدار کم از آن استفاده نمود.
بیکینگپودر؛ شامل اجزاء اسیدی و بازی است که در مجاورت گرما و یا رطوبت واکنش نشان میدهد، در صورتیکه جوششیرین یک پودر بازی است که برای انجام واکنش نیاز به یک ماده اسیدی دیگر مانند آبلیمو، سرکه و .. دارد.
بیکینگپودر را میشود در خانه تهیه نمود اما جوششیرین را نه.
توجه داشته باشید که؛ جوششیرین سه برابر قویتر از بیکینگپودر است.
سخن آخر:
همانطور که در این مقاله گفتیم؛ امروزه از بیکینگپودر به عنوان یک عامل حجمدهنده در صنعت نان، کیک و یا دیگر مواد غذایی استفاده میشود. چرا که این ماده؛ مضرات کمتری نسبت به جوششیرین دارد و بافت بهتری را در پخت انواع نان و کیک میتواند ایجاد کند. با این وجود بیکینگپودر نیز دارای مضراتی است و بهتر است رعایت اعتدال را در مصرف آن رعایت نمایید.