مقدمه:
آیا تا به حال فندق خورده اید؟ هیچ میدانستید این محصول کوچک تا چه اندازه میتواند به سلامت بدن شما کمک کند؟ تا به حال در مورد خواص آن مطالعه کرده اید؟ ایا میدانستید این میوه کوچک با خواص خود چگونه قدرت خالق این جهان هستی را به رخ می کشد؟ فندق، این محصول ریز و دوست داشتنی حاصل درخت های بسیار بلند با برگ های پهن و نوک تیز است که در فصل تابستان برداشت می شود. میوه این درخت بسیار مغذی بوده و از خاصیت پزشکی بسیاری برخوردار است که در ادامه با آن آشنا می شوید. پس با این مقاله همراه باشید تا اطلاعات جدیدی در مورد این کوچولوی خوشمزه در اختیار شما قرار دهد.
فهرست مطالب
آنچه خواهید خواند
- تاریخچه
- فندق چیست؟
- کاربرد های فندق
- کاربرد و تأثیر بر رژیم غذایی
- خواص پزشکی فندق و تأثیر آن بر سلامتی انسان
- فندق آجیلی مغذی برای سلامت مغز و قلب
- موارد قابل ملاحظه در مصرف و مضرات آن
تاریخچه فندق
در منابع باستان و قرون وسطی: کاوش های باستان شناسی ثابت می کند که فندق بخشی از رژیم غذایی میان سنگی در حدود 10000 سال قبل از میلاد بوده است. بر اساس برخی منابع مکتوب فندق در سال 2838 قبل از میلاد در کشور چین کشت شد و به عنوان یکی از پنج میوه مقدسی که خداوند به مردم عطا کرده شناخته می شد.
از نظر تاریخی فندق بومی اروپا و آسیا است؛ اما امروزه در سراسر جهان از جمله در ایالات متحده رشد می کند. یکی از شهر های ایتالیا به نام Avella جز اولین شهر هایی است که گونه های اولیه ی فندق در آن ذکر شده است که نقش مهمی در فرهنگ روم باستان ایفا کرد.
فندق چیست؟
فندق محصول درخت های بلند و بوته ای مانند با طول بیشتر از 6 متر می باشد. منظور از بوته ای بودن درخت این است که تعداد زیادی از این درخت در کنار هم ریشه بزرگ و بسیار مقاومی را تشکیل می دهند. در طول فصل زمستان باد، گرده ها را از گل های نر به گل های ماده برده و میوه ی خوشه ای تشکیل می دهد که به آن فندق می گویند. این درخت به دلیل داشتن ریشه چند ساله و مقاوم رطوبت خاک را در طول سال حفظ می کند.
فندق یکی دیگر از غنی ترین مواد غذایی در گروه خشکبارها است که میتوان آن را به عنوان یک وعده غذایی سالم به رژیم غذایی اضافه کرد. این محصول هم به صورت شورشده با آب لیمو و نمک در حرارت ملایم و هم به صورت فرآیند نشده در بازار عرضه می شود که اصطلاحا به آن فندق خام میگویند.
این ماده غذایی به لطف آنتی اکسیدان ها و ریز مغذی های خود نقش تغذیه ای مثبتی دارند. برخلاف تصور عموم که فکر می کنند فندق حرارت داده شده ماندگاری بیشتری دارد تجربه ثابت کرده این خوراکی در حالت خام در حالی که از پوسته سخت خود جدا نشده ماندگاری بیشتری دارد.
مزایای فندق
در بسیاری از صنعت های مواد غذایی که در زمینه کیک، کلوچه و شکلات فعالیت دارند، مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از فندق به دلیل طعم خامه ای و آجیلی و عطر خاص آن است. همچنین روغن طبیعی که در این محصول وجود دارد، امروزه جایگاه ویژه ای در صنایع و بازار فروش به خود اختصاص داده است.
این محصول علاوه بر اینکه در دسرها، کیک، کلوچه و شکلات به عنوان طعمی متفاوت استفاده می شود، در شرکت های طعم سازی بسیار کاربرد دارد.
کاربرد و تأثیر بر رژیم غذایی
فندق و به طور کلی تمام آجیل ها بسیار پرکالری هستند. به این معنی که برای کالری کم نیاز به خوردن زیادی از آنها ندارید. بنابراین لازم است که فقط مراقب سهم استفاده خود از آجیل ها باشید. یک مشت کوچک فندق تمام چیزی است که برای بهره مندی از فواید این میان وعده مغذی نیاز دارید. اگر میخواهید مطمئن شوید که با مصرف فندق همچنان وزن کم می کنید، همیشه سهم خود را وزن کنید و مطابق با کالری مورد نیاز بدن خود در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانید.
28 گرم حاوی:
کالری:176 | فیبر: 2.7 گرم | منیزیم: 12درصد | کربوهیدرات:4.7 گرم |
چربی کل:17 گرم | ویتامینE: 21 | مس:24درصد | |
پروتئین: 4.2 گرم | تیامین: 12 درصد | منگنز:87 درصد |
دیگر خواص
فندق از نظر مواد معدنی بسیار غنی است. به ویژه منیزیم، مس، سلنیوم که برای تشکیل آنزیم های آنتی اکسیدانی مهم هستند و آهن که به جلوگیری از کم خونی کمک می کند در این مواد غذایی وجود دارد. اندازه هر یک از مواد معدنی فندق در جدول بالا مشخص شده است.
همچنین حاوی مقادیر مناسبی از ویتامین B6، فسفر پتاسیم و روی، امگا6، امگا9، اسید اولئیک و آنتی اکسیدان هستند.
خواص پزشکی و تأثیر آن بر سلامت انسان
- مناسب برای حرکات روده
فندق به دلیل آنکه منبع مناسبی از فیبر غذایی است، به حرکات منظم روده کمک کرده و مانع یبوست می شود.
- کاهش و افزایش وزن
مطابق با تحقیقاتی که اخیرا صورت گرفته خوردن آجیل ممکن است به برخی افراد کمک کند تا وزن کمتری داشته باشند. مطابق با این تحقیقات افرادی که آجیل مصرف می کردند نسبت به افرادی که مصرف نمی کردند کمتر دچار اضافه وزن می شدند.
- محافظت در برابر آسیب سلولی
فندق سرشار از آنتی اکسیدان ها است. ترکیبات موجود در آن، ترکیباتی هستند که در برابر اکسیداسیون از سلول ها محافظت می کنند، به همین دلیل آسیب های سلولی که ناشی از رادیکال های آزاد است را کاهش می دهند. طبق تحقیقات، این ماده غذایی حاوی ویتامین E است که این ویتامین خود باعث محافظت از بدن در برابر انواع آسیب های سلولی مرتبط با سرطان می باشد.
-
کاهش کلسترول
طبق تحقیقات صورت گرفته بر روی چندین شرکت کننده مصرف فندق می تواند سطح کلسترول لیپوپروتئین را در شرکت کنندگان کاهش دهد که این کلسترول خود منجر به افزایش مشکلات قلبی می شود.
- بهبود حساسیت به انسولین
خوردن مخلوط آجیل حاوی فندق ممکن است به بهبود حساسیت به انسولین کمک کند. کاهش حساسیت به انسولین در ایجاد دیابت نوع دو نقش دارد. بهبود این حساسیت خطر ابتلا به این بیماری را کاهش می دهد.
- حمایت از سلامت قلب
فندق ممکن است به تقویت قلب سالم کمک کند؛ زیرا که فندق نیز همچون روغن زیتون فرابکر سرشار از اسیدهای چرب تک غیراشباع ( اسید اولئیک)، ویتامین E، فیتواسترول ها و پلی فنول ها است. اینها مواد مغذی مهمی در برابر بیماری های قلبی عروقی هستند؛ زیرا به کاهش سطح کلسترول در خون و پایین نگه داشتن فشار خون کمک می کنند.
بنابراین مصرف یک رژیم غذایی غنی از فندق ممکن است نشانگرهای زیستی خطر قلبی عروقی را بهبود بخشد و به طور بالقوه خطر مشکلات قلبی را کاهش دهد.
- کاهش التهاب
تحقیقات در این مورد هنوز کامل نشده است؛ زیرا در گروهی از افراد مصرف رژیم غذایی حاوی فندق در کاهش التهاب تأثیر قابل توجهی داشته اما در گروهی با تغییر در نشانگر های التهابی اثر آن بسیار ناچیز بوده است.
- بهبود تعداد اسپرم
گفته شده مصرف بیشتر مغذی ها خصوصا فندق ممکن است تعداد اسپرم را افزایش دهد و کیفیت اسپرم را بهبود بخشد.
فندق آجیلی مغذی برای سلامت مغز و قلب
همانطور که گفته شد فندق سرشار از آنتی اکسیدان است. همچنین این محصول دارای چربی های سالم نیز می باشد که به افزایش پتانسیل آنتی اکسیدانی کمک می کند و سطح کلسترول خون را کاهش می دهد، به همین منظور در سلامت شریان ها تأثیر بسزایی نیز دارد و تأثیر آن بر شریان ها باعث بهبود فشار خون نیز می شود.
همچنین علاوه بر تأثیرات مثبتی که این محصول بر روی قلب انسان می گذارد، تأثیرات بسزایی هم بر روی مغز انسان دارد. به طور کلی مغزیجات به خصوص فندق عملکرد مغز را بهبود بخشیده و به جلوگیری از بدتر شدن آن در سنین بالا کمک می کند. مصرف آن منجرب پیری سالم، تقویت حافظه و مبارزه با مسائل اضطرابی می شود. ویتامین موجود در فندق مواد شیمیایی مغز مانند سروتنین و اپی نفرین را پرورش می دهد که برخلق و خو و الگوی خواب ما تأثیر می گذارد.
همچنین رفتار عصبی را تعدیل می بخشد. منظور از اینکه فندق باعث پیری سالم در افراد می شود، این است که در تحقیقات مشاهده شده مصرف این محصول باعث جلوگیری از آتروفی مغزی ناشی از پیری و از دست دادن حافظه می شود. بنابراین می توان گفت فندق آجیلی مغذی برای سلامت مغز و قلب انسان می باشد.
موارد قابل ملاحظه در مصرف فندق و مضرات آن
بسیاری از مردم به آجیل حساسیت دارند، از جمله آلرژی به فندق بسیار رایج است. بنابراین توصیه می شود هنگام آشپزی برای دیگران از این موضوع اطمینان حاصل فرمایید تا کسی دچار یک واکنش آلرژیک نشود.
افرادی که به بادام زمینی، بادام هندی، گردو و دیگر مغزیجات حساسیت دارند، ممکن است به این ماده غذایی نیز حساسیت نشان دهند. تا به امروز این محصول به غیر از واکنش های آلرژیک که در برخی افراد دیده شده ضرر دیگری بر بدن انسان نداشته است. همچنین لازم به ذکر است که تمامی موارد ذکر شده برای مصرف فندق فرآوری نشده گفته شده است و آجیل شور شده یا فرآوری شده از این قاعده مستثنی می باشد.