
اگر اینجا هستید تا بدانید روغن پالم چیست، جای درستی را برای خواندن انتخاب کردهاید.
همین حالا کمی به عادتهای غذایی تان فکر کنید. شما هم مانند همه ما، چربیها و روغنهای خوراکی، یکی از مهمترین بخشهای رژیم غذایی تان را به خود اختصاص داده است. بنابراین، از آنجایی که روغنها، به خوبی قابلیت این را دارند که سلامتی تان را تهدید کنند، نیاز است تا بهترین نوع آن را انتخاب و مصرف کنید.
درست در چنین شرایطی است که انواع روغنهای گیاهی خودنمایی میکنند و نام روغن پالم، میدرخشد!
این روغن ، این روزها، تبدیل به یکی از پرطرفدارترین روغنهای خوراکی شدهاست. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که میخواهید ۰ تا ۱۰۰ این روغن را بشناسید و بدانید که:
- روغن پالم اصلاً چیست؟
- نقاط مثبت آن چیست؟
- این روغن چگونه میتواند برایتان آسیب زا باشد؟
- دلیل این همه محبوبیت این روغن چیست
- و …
به خواندن ادامه دهید و شمیران مارکت را تا انتهای این مطلب، همراهی کنید:
فهرست مطالب
روغن پالم چیست؟
بدون شک، اولین و مهمترین نکته ای که قبل استفاده باید درباره این روغن بدانید ان است که اصلاً روغن پالم چیست؟ این همه از اینور و آنور میشنویم روغن پالم، دقیقاً منظورشان چیست؟
پالم؛ روغنی گیاهی و خوراکی است که از میوه نوعی درخت نخل روغنی بدست میآید. نام این درخت الائیس گویننسیس Elaeis Guineensis است و دو نوع روغن از آن بدست میآید.
روغن اول، روغن میوه خرما که همان پالم خودمان است و از فشار دادن میوههای گوشتی این درخت بدست میآید. روغن دیگر آن، هسته خرما است که از خرد شدن هسته سفتی که در داخل این میوه وجود دارد، بدست میآید.
آیا تا به حال تجربه دیدن روغن پالم را داشتهاید؟ اگر پاسختان مثبت است، حتماً میدانید که این روغن دارای رنگی متمایل به نارنجی است که همین موضوع باعث شدهاست از آن با عنوان “روغن نخل قرمز” یا “Red Palm Oil” هم یاد شود.
در نظر داشته باشید، نباید روغن پالم را با روغن هسته خرما اشتباه بگیرید! همچنین جالب است بدانید، پیشینه این روغن به بیش از ۵۰۰۰ سال گذشته بر میگردد و درختان آن در آفریقای غربی و جنوب غربی، به وفور یافت میشوند.
دانستنیهایی درباره روغن پالم
اکنون که میدانید روغن پالم چیست، خوب است دانستنیهایی را درباره آن بدانید.
اولین نکته جذاب درباره این روغن آن است که یکی از محبوبترین روغنهای گیاهی در سراسر جهان است که یک سوم تولید جهانی را به خود اختصاص دادهاست!
این روغن مانند روغن نارگیل در دمای اتاق، حالتی نیمه جامد دارد و نقطه ذوب آن، ۹۵ درجه فارنهایت یا همان ۳۵ درجه سانتیگراد است.
از دیگر نکات جالب درباره این روغن میتوان به این موضوع اشاره کرد که درختی با نام الائیس اولئیفرا Elaeis Oleifera در آمریکای جنوبی وجود دارد که شباهتهای بسیار زیادی با روغن درخت پالم دارد؛
اما از آنجایی که رشد بسیار کندی دارد، استفاده از آن اصلاً مقرون به صرفه نیست. البته گاهی روغن این درخت و نوع اصلی را با هم ترکیب میکنند و از آن روغن پالم را بدست میآورند.
در حال حاضر، کشورهای مالزی و اندونزی که در سالهای گذشته از این درخت به عنوان درختی زینتی استفاده کردهاند، بیش از ۸۵ درصد عرضه جهانی این روغن را به خود اختصاص دادهاند.
اما این انتهای ماجرا نیست! به جز این دو مورد، ۴۲ کشور دیگری هم هستند که این روغن را تولید و در دنیا عرضه میکنند.
روغن پالم در چه محصولاتی وجود دارد؟
اگر فکر میکنید از این روغن تنها برای پخت غذا و یا کاربردهای به تنهایی استفاده میشود، باید بگوییم سخت در اشتباه هستید!
این روغن به قدری جای خودش را در زندگی ما باز کردهاست که میتوان گفت آن را میتوانیم در تمامی مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی پیدا کنیم!
تقریباً بیش از ۵۰% محصولاتی که به صورت بستهبندی شده در مارکتها وجود دارند، از روغن پالم استفاده میکنند. از پیتزا، انواع کیکها، شکلات و دیگر خوردنیهای خوشمزه گرفته تا انواع دئودورانت، خمیر دندان، رژ لب و … .
همچنین جالب است بدانید علاوه بر محصولاتی که ما به طور روزمره استفاده میکنیم، این ماده در غذای حیوانات وجود دارد و در برخی مواقع، از آن به عنوان سوخت زیستی استفاده میشود.
روغن پالم حاوی چه ترکیباتی است؟
یک قاشق چای خوری از این روغن را در نظر بگیرید. این مقدار، چیزی در حدود ۱۴ گرم است. در این ۱۴ گرم، ترکیبات زیر وجود دارد:
- کالری: ۱۱۴
- چربی: ۱۴ گرم
- چربی اشباع شده: ۷ گرم
- چربی اشباع نشده: ۵ گرم
- چربی غیر اشباع پلی: ۱٫۵ گرم
- ویتامین E: یازده درصد از مقدار لازم در روز
علاوه بر این موارد، رنگدانههای نارنجی رنگی در آن وجود ارد که از آنتیاکسیدانهایی به نام کاروتنوئیدها مانند بتاکاروتن ناشی میشود که بدنتان میتواند آن را به ویتامین A تبدیل کند.
چرا باید از روغن پالم استفاده کنیم؟
اگر بخواهید برای مصرف روزانه تان، اقدام به تهیه روغن کنید، تنوع محصولات بسیار بالا است! در واقع در این انتخاب دستتان حسابی باز است و گزینههای زیادی پیش رویتان قرار دارد.
در این بین، روغن پالم، یکی از محبوبترین انواع روغنها است که در مصرفهای گوناگون؛ میتواند به کارتان بیاید و رضایتتان را جلب کند. از این رو ممکن است با خودتان بگویید چرا باید از روغن پالم استفاده کنم؟ این روغن چه ویژگیهایی دارد که آن را از بقیه انواع روغنها، متمایز میکند؟ این خصوصیتها عبارتند از:
دمای ذوب آن پایین است
همانطور که تا اینجای مطلب متوجه شدید، روغن پالم اگر در دمای اتاق قرار داشته باشد، دارای حالتی نیمه جامد است؛ بنابراین محصولات آن به گونه ای است که در دمای محیط، نرم و فرم پذیر است.
در برابر اکسایش مقاوم است
یکی دیگر از مهمترین ویژگیهای این روغن آن است که در برابر اکسایش مقاوم است؛ از این رو، ماندگاری محصولات آن بسیار بیشتر است.
در برابر حرارت مقاوم است
همچنین، این روغن در دماهای بسیار بالا پایدار است و بهتر است بگوییم در برابر حرارت، مقاومت بسیار بالایی از خودش نشان میدهد. بنابراین، به خوبی میتوانید از آن برای محصولات سرخ کردنی و ترد شده استفاده کنید.
رنگ و بو ندارد
اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که به رنگ و بوی غذایتان حساسیت زیادی نشان میدهید، روغن پالم، یکی از بهترین گزینههای پیش رویتان است. این روغن هنگامی که به غذاها افزوده شود، بیبو و بیرنگ است؛ از این رو نه تنها بویی به غذایتان اضافه میکند و نه رنگی!
۰ تا ۱۰۰ فواید روغن پالم
و اما، بخش مهم و جذاب داستان! بدون شک، یکی از مهمترین دلایلی که هر فردی را به استفاده از این روغن تشویق میکند، فوایدی است که میتواند برای بدنتان دربرداشته باشد.
این روزها، مردم به روغنها بسیار بدبین هستند و شناخت موردی که برایشان فایده هم داشته باشد، کمی دور از ذهن است.
اگر چنین فکر میکنید، فواید روغن پالم را به خوبی بدانید و همه باورهایتان را به چالش بکشید!
روغن پالم، به سلامت مغزتان کمک زیادی میکند
این روغن، یکی از بهترین موادی است که میتواند در سلامت مغزتان تأثیر زیادی داشته باشد. این روغن، منبعی از “توکوترینولها Tocotrienols” است که نوعی از ویتامین E هستند که دارای خواص آنتی اکسدانی هستند و میتواند به بهبود سلامت مغزتان کمک زیادی بکنند.
توکوترینولها دقیقاً چه میکنند؟ مهمترین کاری که این ماده انجام میدهد، به محافظت از چربیهای اشباع نشده که به صورت پلمیرهایی ظریف و حساس در مغز حضور دارند، کمک میکند.
همچنین خوب است بدانید توکوترینولها احتمال زوال عقل و انواع سکتههای مغزی را کاهش میدهند! چه چیزی از این بهتر؟
روغن پالم، به سلامت قلبتان کمک میکند
از دیگر ویژگیهای فوق مثبت این روغن میتوان به این موضوع اشاره کرد که در دنیا از آن با عنوان یکی از محافظهای بیماریهای قلبی بهشمار میآید! مگر میشود؟
مطالعات نشان داده است که روغن پالم، تأثیر بسیار زیادی بر روی کاهش خطر بیماریهای قلبی میگذارد که از جمله آنها میتوان به کاهش انواع کلسترول پرچرب، افزایش میزان کلسترولهای کم چرب و … اشاره کرد.
ویتامین A بدن را تأمین میکند
اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که دارای کمبود ویتامین A و یا حتی در معرض خطر آن هستید، روغن پالم مصرف کنید!
یکی از مطالعات جالب در این زمینه نشان میدهد کودکانی که روزانه یک قاشق چای خوری از این روغن خوردهاند، حتی نسبت به آنهایی که مکملهای ویتامین A را مصرف میکردهاند، میزان ویتامین A خونشان، بیشتر بودهاست.
کمک به تأمین ویتامین A، نه تنها برای کودکان بلکه برای همه افراد جوان و بزرگسال و حتی بانوان باردار هم برقرار است.
عوارض روغن پالم
تا اینجا، تنها از خوبیهای روغن پالم و مزیتهایی که نسبت به دیگر انواع روغنها برایتان دربردارد، صحبت کردیم. اما، هیچ چیز مثبت خالص نیست! در واقع، بیایید کمی باهم روراست باشیم! روغن نخل قرمز یا همان پالم هم دارای مضراتی است که باید آنها را بشناسید.
درست است که یکی از فایدههای این روغن ، کمک به قلبتان است؛
اما مطالعاتی وجود دارد که نشان میدهد، این موضوع برای همه برقرار نیست و دادههایی بر ضد این ادعا وجود دارد.
مهمترین ضرری که این روغن، برایتان به ارمغان میآورد، با بیماریهای قلبی ارتباط دارد. از آنجایی که پالم دارای چربی اشباع شده زیادی است، گاهی باعث افزایش کلسترول بد خون و تری گلیسیرید میشود که هر دوی این موارد، دست به دست هم میدهند تا شما به بیماریهای قلبی، دچار شوید.
با این وجود، هنوز هم مصرف روغن پالم، انتخاب بهتری نسبت به کره است! اما در صورتی که میخواهید در مصرف آن زیاده روی نکنید، میتوانید از روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون و یا روغن کانولا، استفاده کنید.
روش تشخیص روغن پالم
اگر میخواهید تشخیص دهید روغن انتخابی تان دارای پالم است یا خیر، راهکار بسیار ساده ای پیش رویتان قرار دارد.
پیش از هر چیز، خوب است بدانید معمولاً روغنهایی که دارای پالم هستند، ارزان ترند؛ با این وجود، نمیتوانید با قطعیت بگویید این مورد ارزان است، پس حتماً پالم دارد!
از این رو بهتر است به سراغ راهکارهای بهتری بروید.
یکی از بهترین روشها برای تشخیص روغن پالم، آن است که آن را در لیوان شیشه ای بریزید. لیوان را در داخل یخچال، در دمایی کمتر از ۱۰ درجه قرار دهید. بگذارید برای دقایقی لیوان همانجا بماند. اگر بعد از بیرون آوردن لیوان، روغن حالتی مات به خود گرفته بود، دارای پالم است.
و در نهایت …
و در نهایت به عنوان جمعبندی کوتاهی از این مطلب، باید بگوییم این هم از روغن پالم!
در این مطلب، فهمیدید که روغن پالم چیست، ویژگیهای مثبت، فواید و مضرات آن را همه را شناختید!
با این وجود، به عنوان سخن آخر، خوب است بدانید تهیه روغن پالم ضررهای زیادی را به محیط زیست وارد می کند و جدا از فوایدی که دربردارد، زیانهایی هم به بدنتان میرساند. از این رو، تا جایی که میتوانید روغنهای گیاهی دیگر را جایگزین پالم کنید!
اگر تجربه ای از استفاده از این روغن دارید، در بخش نظرات با ما و دیگر خوانندگان این مطلب به اشتراک بگذارید.