طرز تهیه شیرینی زبان
شیرینی زبان؛ یکی از شیرینیهای خوشمزه ایرانی است. این شیرینی سنتی؛ از انواع شیرینیهای خشک محسوب میشود که به دلیل ماندگاری بالا محبوبیت زیادی در بین مردم دارد. قدیمیها خوب به یاد دارند که زمانی شیرینی زبان؛ یکی از شیرینیهای رایج جشنها بود.
شیرینی که از آن به عنوان شیرینی مجلسی یاد میشد و کاربرد زیادی برای پذیرایی در مجالس و مهمانیها داشت. از آن جایی که شیرینی زبان؛ با خمیر هزارلا یا میلفوی( میل به معنای هزار) تهیه میشود، طرز تهیه آن کمی سخت است. با این وجود اگر فوت و فنهای طلایی را برای تهیه آن را رعایت کنید؛ شیرینی خوشمزهای را در خانه میتوانید تهیه نمایید.
فهرست مطالب
آنچه در این مقاله درباره طرز تهیه شیرینی زبان خواهید خواند:
- طرز تهیه شیرینی زبان
- نکات طلایی برای تهیه شیرینی زبان
- سوالات متداول در تهیه شیرینی زبان
- طرز تهیه شیرینی زبان
برای تهیه شیرینی زبان؛ توجه داشته باشید که نکات تهیه خمیر را مرحله به مرحله انجام بدهید. راز ترد شدن شیرینی زبان؛ این است که خمیر خوب پف کند و یکدست باقی بماند. البته خمیر هزارلا در بازار نیز به صورت آماده موجود است؛ بستهبندی این خمیر به صورت منجمد شده است و باید در یخچال نگهداری شود. اگر بخواهید از خمیر آماده هزارلا استفاده کنید؛ کافی است چند ساعت قبل از پخت شیرینی آن را از فریزر خارج کرده و سپس از آن استفاده نمایید. اما ما در این مقاله سعی کردیم برای علاقهمندان به شیرینی پزی طرز تهیه این شیرینی خوشمزه را گام به گام و به همراه جزئیات توضیح بدهیم تا در خانه شیرینی زبان خانگی خود را تهیه نمایند.
مواد لازم برای تهیه شیرینی زبان
- آرد سفید قنادی؛ ۳۰۰ گرم
- کره؛ ۱۵۰ گرم
- تخممرغ؛ ۱ عدد
- روغن مایع؛ یک قاشق سوپخوری
- جوهر لیمو؛ ۲/۱ قاشق چایخوری
- وانیل؛ ۲/۱ قاشق چایخوری
- نمک؛ یک قاشق چایخوری
- آب خنک؛ یک فنجان
مواد لازم برای تهیه شربت شیرینی زبان
شربت شیرینی زبان؛ را شربت بار میگویند که یکی از پرمصرفترین شربتها در شیرینی پزی است و در بیشتر شیرینیها قابل استفاده است.
- عسل؛ ۴ قاشق غذاخوری
- شکر؛ ۱ قاشق غذاخوری
- گلاب؛ ۱ قاشق غذاخوری
- آب؛ ۴ قاشق غذاخوری
طرز تهیه شیرینی زبان
مرحله اول؛
ابتدا در یک ظرف بزرگ؛ آرد و وانیل را ریخته و خوب هم بزنید تا کاملا مواد با هم مخلوط شوند. سپس وسط کاسه یک حفره بزرگ ایجاد کنید.
در یک ظرف دیگر؛ تخممرغ، روغن مایع، جوهر لیمو، آب و نمک را با هم مخلوط کرده و آن را درون حفرهای که ایجاد کردهاید بریزید. سپس به مدت یک ساعت به خمیر استراحت بدهید.
مرحله دوم؛
بعد از اینکه خمیر استراحت کرد، در یک ظرف مسطح کمی آرد بپاشید و خمیر را به قطر دو سانتیمتر روی آن پهن کنید. یک کره را در وسط خمیر قرار بدهید. سپس خمیر را از گوشههای مختلف روی کره بکشید و با وردنه آرام آرام به آن ضربه بزنید تا زمانی که کره شما باز شود. بعد از آن دوباره خمیر را به ضخامت یک سانتیمتر بر روی سطح مسطح پهن کرده و آن را شش لا تا بزنید و به مدت ۲۰ دقیقه به آن استراحت بدهید.
مرحله سوم؛
خمیر را دوباره پهن کرده و همانند مرحله قبل به قطر یک سانتیمتر باز کنید. حالا برعکس مرحله قبل؛ عرض خمیر را طول خمیر قرار داده و دوباره آن را شش لا تا بزنید. بعد از بیست دقیقه استراحت دوباره این کار را انجام دهید.
توجه داشته باشید که خمیر باید در جای خنکی استراحت کند. و نکته مهم دیگر اینکه؛ هر بار که خمیر را پهن میکنید، آرد اضافه آن را با برس کنار زده و خمیر را شش بار باز و بسته کنید. در ادامه و در فاصله زمانی که خمیر استراحت میکند؛ بهتر است شربت زبان را آماده کنید.
برای تهیه شربت شیرینی زبان؛ کافی است شکر را با آب مخلوط کرده و آن را بر روی حرارت غیر مستقیم قرار بدهید. کمی بعد عسل را به آن اضافه کرده و خوب هم بزنید تا دانههای شکر کاملا حل شود. در پایان گلاب را به مواد شربت اضافه کنید و آن را در جایی بگذارید تا خنک بشود.
مرحله چهارم؛
بعد از آن همه باز و بسته کردن خمیر؛ یک خمیر هزار لا یا هزار لایه خواهید داشت! آن را به شکل مربع و یا مستطیل به قطر یک سانتی متر باز کنید. سپس دور تا دور خمیر با چاقو به اندازه نیم سانت برش بدهید.( این کار باعث میشود هوای اضافی آن خارج شود) در این مرحله با کمک قلممو؛ شربتی را که از قبل آماده کردهاید، روی سطح خمیر بکشید. سپس با قالب شیرینی زبان؛ به اندازه دلخواه خود خمیر را کاتر زده و با نوک چاقو یک برش وسط خمیر به اندازه دو سانتیمتر ایجاد کنید. این کار سبب میشود تا خمیر پف کنید)
نکته: برش چاقو نباید عمیق باشد و در حد یک تیزی باشد کافی است.
مرحله پنجم؛
شیرینیهای کاتر زده را داخل سینی فر بدون فاصله از یکدیگر بچینید. همچنین میتوانید با خلال پسته و یا خلال بادام روی آن را تزئین کنید. سپس سینی شیرینی را در داخل فر با دمای ۴۰۰ درجه فارنهایت و یا ۲۰۰ درجه سانتیگراد به مدت ۲۰ دقیقه قرار بدهید. زمانی که شیرینیها خوب پف کرد؛ یعنی پخته و آماده شده است میتوانید میل کنید.
نکته: به چیدن شیرینی درون سینی فر دقت داشته باشید. بین چیدن شیرینیها فاصله نگذارید تا در زمان پخت شیرینیهای شما کج نشوند.
نکات طلایی برای تهیه این شیرینی
تهیه شیرینی زبان را با رعایت چند نکته طلایی برای خود راحت کنید. از آن جایی که خمیر این شیرینی بسیار حساس است؛ توجه به چند نکته ریز باعث میشود شیرینیهای خانگی خوبی را بتوانید تهیه نمایید.
به میزان مواد لازم برای تهیه شیرینی دقت داشته باشید. به عنوان مثال اگر جوهر لیمو را به اندازه کافی اضافه نکنید، شیرینیهای زبان شما کج خواهند شد.
اگر فر، بیش از اندازه داغ باشد، شیرینی فقط طلایی رنگ شده در حالی که مغز پخت نشدهاست.
اضافه کردن زعفران و هل به شربت شیرینی کاملا اختیاری است؛ اما باعث میشود شیرینی زبان عطر بهتری داشته باشد.
در حین تهیه خمیر؛ بهتر است از دستکش استفاده نمایید تا حرارت دست شما منتقل نشود. سعی کنید با نوک انگشتان خود خمیر را ورز بدهید.
توجه داشته باشید که؛ تمام مواد داخل خمیر و همچنین وسایل و ابزار آن باید کاملا سرد باشد.
سرعت عمل؛ یکی از مهمترین تکنیکها برای تهیه یک شیرینی زبان خانگی خوشمزه است، پس آن را فراموش نکنید.
برای تهیه خمیر هزار لا؛ باید مکان خنکی را انتخاب کنید؛ چرا که گرمای محیط باعث آب شدن کره و در نتیجه خرابشدن خمیر خواهد شد.
اگر قبل از پهن کردن خمیر؛ آرد زیادی روی سطح ظرف بپاشید، ممکن است خمیر شما در هنگام تا زدن سفت بشود. همچنین آردپاشی زیاد؛ سبب خشک شدن خمیر شما خواهد شد.
قبل از اینکه خمیر را قالب بزنید؛ سطح خمیر را کاملا صاف نموده و مطمئن شوید که ضخامت آن در همه نقاط یکسان باشد.
بهتر است از قالبهایی استفاده کنید که دارای لبههای تیزی باشند و به آسانی قابلیت برش خمیر را داشته باشند.
خمیر هزار لا؛ را میتوانید به مدت سه روز در یخچال و برای زمان طولانیتر در فریز نگهداری نمایید.
اگر طعم کره را دوست ندارید؛ میتوانید به جای آن از روغن صاف قنادی استفاده نمایید.
بهرحال اگر تمایلی به درست کردن خمیر هزار لا ندارید؛ میتوانید آن را از سوپر مارکتها تهیه نمایید.
در نهایت اینکه؛ با خمیر شیرینی زبان، میتوانید شیرینی ناپلئونی، دانمارکی و یا پاپیونی نیز تهیه کنید.
سوالات متداول در تهیه این شیرینی
چرا شیرینی بعد از پختن کوچک میشود؟
دلیل اول این است که استراحت خمیر به اندازهی کافی نبوده است و دلیل دوم آن؛ بیش از اندازه چرب بودن سینی فر میتواند باشد.
چرا نباید خمیر را زیاد ورز بدهیم؟
ورز دادن زیاد خمیر؛ سبب میشود خمیر سفت شده و هنگام پهن کردن به سختی شکل بگیرد.
چرا خمیر به شکل لایهلایه نیست؟
احتمالا کرهای که داخل خمیر اضافه کردهاید؛ کم بوده است و یا این که خمیر را بیش از حد باز و بسته کردهاید. درجه حرارت کم فر؛ دلیل دیگر این اتفاق است.
سخن آخر:
درست است که تهیه خمیر شیرینی زبان کار سادهای نیست. اما اگر یک بار این کار را انجام دهید، دفعات بعدی بهتر، سریعتر و حرفهای تر خواهید بود. شیرینیهای خوشمزه زبان را تهیه و لحظات شیرینی را در کنار خانواده خود بگذرانید.