
شیرین کننده های رژیمی
متاسفانه در چند سال اخیر یکی از مشکلاتی که مردم جهان را درگیر خود کردهاست؛ مشکل چاقی و کمتحرکی است. استفاده از فستفودها و انواع شیرینکننده های مضری که در صنایع غذایی استفاده میشود؛ سبب گسترش بیماریهایی از قبیل، چاقی، دیابت، بیماریهای قلبیعروقی و.. . میشود. یکی از راهکارهایی که برای رفع این مشکل انجام شدهاست؛
فهرست مطالب
انتخاب جایگزینی برای مواد شیرینکننده طبیعی بودهاست، موادی که انرژی زیادی تولید نکنند.
اولین کاری که صبح بعد از بیدار شدن انجام میدهیم؛ حتی اگر آدم صبحانه خوردن نباشیم، استفاده از یک نوشیدنی است که حسابی ما را سرحال بیاورد. شما از چه نوشیدنی استفاده میکنید؟ چای، دمنوش و یا حتی قهوه! نوشیدنی بسته به سلایق و علائق شما میتواند متفاوت باشد؛ با این حال همگی مجبور به استفاده از یک شیرینکننده برای نوشیدنی خود هستیم. اما شیرینکننده مناسب چیست؟
آنچه در این مقاله درباره شیرین کننده های رژیمی خواهید خواند:
- شیرین کننده رژیمی چیست
- آشنایی با انواع شیرینکننده
- شیرین کننده استویا؛ آشنایی با طعم شیرین استویا
- شیرین کننده رژیمی کاندرل؛ جایگزین مناسب شکر
- شیرین کننده زایلیتول؛ شکری که الکل دارد
- قرص شیرین کننده رژیمی و خداحافظی با چاقی
- انواع شیرین کنندههای طبیعی
- تفاوت شیرینکنندههای گیاهی با شیرینکنندههای مصنوعی
شیرین کننده های رژیمی چیستند ؟
خب خبر خوب برای علاقهمندان به شیرینی! آیا با شیرینکننده های رژیمی آشنا هستید؟ شیرین کننده های رژیمی یا جایگزینهای شکر به عنوان جایگزینی مناسب برای شکر یا قند استفاده میشوند.
یکی از ویژگیهای مهم در این شیرینکنندهها؛ کالری کم و یا حتی نداشتن کالری است و شما میتوانید از این شیرینکنندهها در خوراکیهای مختلف استفاده نمایید.
از آن جایی که این شیرینکنندهها؛ تاییدیه سازمان غذا و داروی آمریکا را دارند، بنابراین میتوانید با خاطری آسوده از این شیرینکنندهها استفاده کنید. البته این بدان معنا نیست که بتوانید در ظرف شیرینی شیرجه بزنید! شاید با خود بگویید؛ حتما این شیرینکنندهها به خوشمزگی شیرینکنندههای طبیعی نیست!
با این وجود بهتر است بدانید که طعم آنها چندین برابر از شکر شیرینتر است. شیرین کننده های رژیمی؛ قند خون را بالا نمیبرند، خطر پوسیدگی دندان را کاهش میدهند و در نهایت میتوانند در برنامه کاهش وزن شما نقش موثری را ایفا کنند.
آشناییی با انوع شیرینکننده های رژیمی
شیرینکنندهها دارای دو گروه اصلی هستند:
- شیرینکنندههای مغذی
- شیرینکنندههای غیرمغذی
شیرینکنندههای مغذی؛ شامل گروهی از شیرینکنندههای هستند که حاوی کربوهیدرات هستند وکالری دارند. بنابراین مصرف بیش از حد آنها منجر به چاقی و اضافه وزن میشود.
شیرینکنندههای غیرمغذی؛ گروه دیگری از شیرینکنندهها هستند که کالری اندکی دارند و یا حتی فاقد هرگونه کالری هستند. این شیرینکنندهها که میتوانند جایگزین مناسبی برای طعم شرین قند باشند؛ نسبت به شکر معمولی طعمی شیرینتر دارند.
شیرین کننده استویا؛ آشنایی با طعم شیرین استویا
قبل از توضیح در مورد شیرینکننده استویا؛ بهتر است اطلاعاتی در مورد این گیاه داشته باشیم. استویا یا شیرین برگ؛ گیاهی از خانوادهی تیره کاسنیان است که حداکثر تا پنج سال عمر میکند. این گیاه در مناطق بومی آفریقای جنوبی کاشته میشود و سالها است که مردم آن مناطق از این گیاه برای شیرین کردن غذاهایشان استفاده میکنند.
کمکم آوازه این گیاه به اروپا رسید و سالها است در برخی کشورها به عنوان شیرینکننده مورد استفاده قرار میگیرد.
برگهای استویا؛ حاوی موادی به نام استویوزید و ریبودیوزید است که شیرینکننده های رژیمی طبیعی هستند، کالری تولید نمیکند و بر روی قند خون تاثیری ندارد. این شیرینکننده طبیعی به صورت پودر، مایع و یا قرص در بازار وجود دارد. جالب است بدانید که این گیاه علاوه بر مصرف غذایی؛ مصرف دارویی نیز دارد.
شیرینکننده استویا؛
مناسب برای افراد دیابتی و کسانی است که دچار اضافه وزن هستند. این قرص که بدون شکر، چربی و کالری است خواص درمانی بسیاری دارد. با این وجود شیرینی موجود در آن سه برابر شیرینی شکر است. شاید شیرینکننده استویا؛ یکی از بهترین جایگزینها برای قند و شکر باشد تا بتوانید برای همیشه با افزایش وزن و قند خون بالا خداحافظی کنید.
شیرین کننده رژیمی کاندرل؛ جایگزین مناسب شکر
یکی دیگر از شیرینکننده های رژیمی؛ شیرین کننده کاندرل است که میتواند جایگزین مناسبی برای قند باشد. کاندرل؛ یک شیرین کننده کم کالری است که بر پایه سوکرالوز است و طعم و شیرین مطبوعی دارد.
سوکرالوز چست؟
در حقیقت سوکرالوز؛ تنها شیرین کننده بدون کالری است که از مواد طبیعی مانند گیاهان و یا شکرگرفته شدهاست و در بدن انرژی تولید نمیکند. سوکرالوز؛ شیرین کننده قوی است و طعمی شبیه شکر دارد؛ اما شیرینی آن از شکر ۶۰۰ برابر بیشتر است. این شیرینکننده به دلیل داشتن کالری اندک و کربوهیدارت موجود در کاندرل؛ برای افراد دیابتی بسیار مناسب است.
کاندرل؛
کالری بسیار کمی دارد و در کاهش وزن تاثیر بسزایی دارد. علاوه بر این؛ به دلیل عدم وجود گلوکز در ترکیبات کاندرل، این شیرینکننده ایجاد پوسیدگی در دندان نمیکند و قابل استفاده در انواع دسر، سالاد، در صنایع نانوایی، غلات، پُر کنندههای کیک، محصولات قنادی، چای و حتی انواع کیک و بستنی است. شیرین کننده کاندرل؛ مناسب برای افرادی است که میخواهند کاهش وزن داشته باشند و یا نگران بالا رفتن قند خونشان هستند. این محصول به صورت شکر؛ موجود است و حاوی آسپارتام و آسهسولفامپتاسیم است و از آن جایی که کالری بسیار کمی دارد میتواند یکی از بهترین جایگزینها برای قند و یا شکر باشد.
شیرین کننده زایلیتول؛ شکری که الکل دارد
شیرین کننده زایلیتول؛ یک الکل شکر طبیعی است، که برخلاف نامش حاوی الکل نیست. این شیرین کننده رژیمی وطبیعی؛ از انواع گوناگون سبزیجات، بخشهای فیبری گیاهان و میوههایی مانند تمشک و توتفرنگی گرفته میشود. زایلیتول؛ طعمی شبیه شکر دارد و به شکل پودر سفید و کریستالی است.
اغلب آدامسهای بدون شکر، آبنباتها، قرصهای نعنا، انواع غذاهای مناسب برای دیابتیها و محوصلات مراقبت از دهان و دندان حاوی زایلیتول هستند. طعم شیرین زایلیتول؛ برخلاف شیرینکنندههای دیگر زیاد در دهان باقی نمیماند و ۴۰ درصد از شکر معمولی کالری کمتری دارد.
آدامس شیرینشده با زایلیتول؛
سلامت دندان را تقویت کرده و به پیشگیری از پوسیدگی دندان کمک میکند. همچنین مصرف این آدامس؛ سبب کاهش ۴۰ درصدی عفونتهای قارچی و گوش میشود. اما خواص زایلیتول در همینها خلاصه نمیشود!
زایلیتول؛ میتواند از بدن در برابر پوکی استخوان نیز محافظت کند و از آن جایی که باکتریهای مفید روده را تغذیه میکند، سلامت دستگاه گوارش را افزایش میدهد. به نظر میرسد مصرف این شیرینکننده در دراز مدت کاملا بیخطر باشد؛ با این وجود سعی کنید در مصرف آن زیادهروی نفرمایید.
قرص شیرین کننده رژیمی و خداحافظی با چاقی
قرصهای شیرین کننده رژیمی؛ با برندهای متفاوتی در بازار موجود هستند. این قرصها همانند شکر هستند؛ با این تفاوت که دارای کالری کمی هستنند و قند خون را بالا نمیبرند. بنابراین مصرف آن میتواند برای کسانی که به دنبال گرفتن رژیم هستند و سعی دارند از غذاهای کم کالری استفاده کنند و یا افراد دیابتی بسیار مناسب باشد.
این قرصها؛ حاوی سیکلامات سدیم و سدیم ساخارین هستند که خاصیت شیرینکنندگی دارند و سبب بالا رفتن قند خون نیز نمیشوند. با استفاده از قرصهای شیرین کننده رژیمی؛ با چاقی، دیابت، پوکی استخوان و … خداحافظی کنید.
انواع شیرین کننده های طبیعی
شیرین کننده طبیعی چیست؟ شیرین کنندههای طبیعی؛ منبع سالمی از قندها هستند. شیرین کنندههای طبیعی؛ دارای چهار گروه اصلی شامل، طبیعی، مصنوعی، تصفیهشده و الکلهای قندی هستند.
با این وجود شیرینکننده های طبیعی؛ جزو سالمترین منابع قندی هستند که تاریخچه مصرف طولانی نسبت به دیگر شیرینکنندهها دارند.
این شیرینکنندهها؛ سالیان زیادی است که مصرف میشوند؛ اما با گذشت زمان و به وجودآمدن بیماریهایی از قبیل؛ چاقی و دیابت سبب شد تا بشر به فکر جایگزینی برای این شیرینکننده های طبیعی شود. شیرینکنندههایی که انرژی زیادی تولید نکنند و بسیار کم کالری باشند. در ادامه با ما همراه باشید؛ تا با انواع شیرینکننده های طبیعی بیشتر آشنا شوید.
- آماساک؛
یک شیرینکننده طبیعی است که از تخمیر برنج قهوهای شیرین به دست میآید و متعلق به کشور ژاپن است. از آن جایی که آماساک بسیار زود هضم است؛ برای ورزشکاران بسیار پرکاربرد است. استفاده در پختوپز و نانوایی از دیگر کاربردهای مصرفی این شیرین کننده طبیعی است.
- مالت جو؛
یک شیرینکننده تیره رنگ و سنگین است که از جو به دست میآید. مالت جو برخلاف آماساک؛ دیر هضم است و به عنوان تنظیم کننده وضعیت روده مورد استفاده قرار میگیرد. این شیرینکننده طبیعی؛ به صورت پودر و مایع در بازار موجود است.
- شربت برنج قهوهای؛
از دیگر شیرینکننده های طبیعی است که از برنج قهوهای تهیه میشود. شربت برنج قهوهای؛ شیرین کنندهای سنگین با طعمی ملایم است.
- قند خرما؛
شیرین کنندهای است که از دانههای خشک خرما تهیه شده و بیشتر پودری شکل است.
- فروکتوز؛
با نامهای دیگر از جمله، لوولوز و قند میوه شناخته میشود. جالب است بدانید که اغلب میوهها فروکتوز دارند؛ چیزی در حدود یک تا هفت درصد. فروکتوز به دلیل محلول بودن زیاد؛ به صورت شربت غلیظ استفاده میشود.
- شربت غلیظ میوه؛
شیرینکننده طبیعی است که از ترکیب میوههایی همانند، گلابی، انگور، آناناس و هلو به دست میآید. شربت غلیظ میوه را حتما باید در فریزر نگهداری نمایید.
- قند افرا یا شربت درخت افرا
شربت درخت افرا؛ در واقع شیره جوشانده شده درختان افرا است. این درختان بیشتر در جنوب شرقی آمریکا و کانادا رشد میکنند. این شیره در سه درجه وارد بازار میشود و بسته به دما و زمان جوشانده شدن، رنگ و مزه آن تغییر میکند.
-
سوکانات؛
از دیگر شیرین کنندههای طبیعی است و از شربت نیشکر تهیه میشود. این شیرین کننده طبیعی؛ طعمی شبیه شکر شکر دارد با این تفاوت که شیرینی کمتری از شکر دارد.
تفاوت شیرینکنندههای گیاهی و رژیمی با شیرینکنندههای مصنوعی
شیرین کنندهها به دو گروه اصلی مصنوعی و طبیعی تقسیم میشوند. آنچه مسلم است؛ شیرین کنندههای مصنوعی به طور کلی برای انسان بیخطر هستند. با این وجود برخی از افراد در مصرف آنان باید اعتدال را رعایت کنند.
همانطور که گفته شد شیرین کنندههای مصنوعی؛ ۲۰۰ تا ۶۰۰ برابر از شکر شیرینتر هستند با این حال از ویژگیهای بسیاری برای سلامت بدن برخوردار هستند. بنابراین میتوانید با خاطری آسوده از این شیرینکنندههای مصنوعی استفاده کنید و نگران بیماریهایی از قبیل: چاقی و پوسیدگی دندان، بالا رفتن قند خون نباشید.