غذاهای گیاهی
این روزها سبک زندگی گیاهی بیشتر از بیش به چشم میآید! زمانی که بشر متوجه شدهاست که غذاهای گیاهی میتوانند؛ سالمترین نوع غذاها باشند و بدن را در برابر بیماریها مصون نگه دارند. با این وجود در بیشتر کشورهای جهان اکثر غذاها با مرغ و گوشت تهیه میشود و این موضوع انتخاب غذاهای گیاهی را برای گیاهخوارها مشکل میسازد.
انتخاب نوع غذای گیاهی که شخص گیاهخوار مصرف مینماید؛ از اهمیت ویژهای برخوردار است چرا که بدن باید تمامی ویتامینهایی را که از قبلا از گوشت تهیه میکرده است را از منابع غیرحیوانی دریافت نماید. در ادامه مقاله ما سعی نمودیم شما را با برخی از غذاهای گیاهی آشنا سازیم تا بتوانید با خاطری آسوده از این رژیم سلامتی بهره ببرید.
فهرست مطالب
آنچه در این مقاله درباره غذاهای گیاهی خواهید خواند:
- غذاهای گیاهی
- غذاهای گیاهی ایرانی
- غذاهای گیاهی مقوی
- غذاهای گیاهی بدون روغن
- غذاهای گیاهی ساده
غذاهای گیاهی
غذای گیاهی؛ همانطور که از نامش پیداست تاکید بیشتری بر مصرف میوه و سبزیجات دارد و مصرف غذاهایی مانند گوشت، لبنیات و تخممرغ را محدود و یا حتی ممنوع مینماید. این غذاها تنوع بسیاری دارند؛ که در ادامه با تعدادی از مهمترین آنها آشنا خواهیم شد.
غذاهای گیاهی ایرانی
گیاهخواری؛ یک نوع سبک زندگی است که برخی آن را پدیده دنیای مدرن میدانند. با این وجود بهتر است بدانید که در فرهنگ غذایی مناطق مختلف ایران غذاهای گیاهی فراوانی وجود دارد. آن قدر که میتوان هر منطقهای را با یک نوع غذای گیاهی نامگذاری نمود. بیایید در ادامه با چند نمونه از این نوع غذاهای ایرانی بیشتر آشنا شویم.
والک پلو تهرانی
شاید نام والک برای خیلی از افراد غیرآشنا باشد؛ والک یک گیاه خوراکی است که رنگی سفید دارد. این گیاه که بوتهای خودرو است؛ در اواسط بهار، در دامنههای البرز و شمیرانات میروید. والک پلو را میتوان یکی از غذاهای محلی پایتختنشینان برشمرد که با گیاه والک، برنج و سیر تازه تهیه میشود. آش والک و کوکوی والک از دیگر غذاهایی است که با گیاه والک تهیه میشود.
اشکنه ماش خراسان
اشکنه؛ از جمله غذاهای گیاهی محبوب در میان گیاهخوران است؛ که در یشتر شهرهای ایران وجود دارد. با این وجود اشکنه ماش خراسان؛ یکی از مشهورترین اشکنههای ایران است که تهیه شده از پیاز خرد شده، سیبزمینی خرد شده و قرهقروت است.
سیروابیج گیلان
سیرابیج یا همان سیروابیج؛ یکی از غذاهای محلی گیلان است که به سادگی تهیه میشود و طعم بینظیری دارد. این غذا که بسیار محبوب گیاهخوران است؛ نوعی خورشت گیلانی است که معمولا همراه کته سرو میشود. این غذای گیلانی با مواد اولیهای مانند؛ سیر به همراه ساقههای سبز رنگ آن، تخممرغ و روغن تهیه میشود.
باقالی قاتق رشت
نام باقالی قاتق، رشت را در ذهن همگان تداعی میکند! این غذای محلی با لوبیای کشاورزی پخته شده و یکی از غذاهای معروف است.
پاکورا بوشهری
پاکوره یا پاکورا؛ یک میان وعده بوشهری است که طعمی تند و تیز دارد. این غذا که اصلیتی هندی دارد تهیه شده از آرد نخود خام، تره، پودرچیلی، ادویه، جوششیرین و آب است.
فلافل اهواز
فلافل اهوازی و جنوبی؛ یکی دیگر از غذاهای گیاهی ایران است که در میان اهالی جنوب بسیار معروف است.
املت سوزی سیستانوبلوچستان، دلمه برگ، کنگر سوخاری کردستان از دیگر غذاهای ایرانی هستند.
غذاهای گیاهی مقوی
غذای گیاهی؛ باید غذایی مقوی باشد که بتواند تمامی مواد موردنیاز بدن را فراهم نماید و علاوه بر گیاهی بودن بتواند حس سیری را نیز به شخص القا نماید.
ماکارانی کدو
ماکارانی کدو؛ یکی از غذاهای گیاهی مقوی است که در آن خبری از ماکارانی نیست! برای تهیه این غذا کافی است؛دو عدد کدو خورشتی را به همراه یک هویج به صورت رشتهای رنده نمایید و با کمی سبزیجات تزیین و نوش جان نمایید.
عدسی
عدسی یکی دیگر از غذاهای مقوی است که طرز تهیه آسانی دارد و دارای خواص بینظیری است. برای تهیه عدسی میتوانید؛ مقداری عدس را شسته و بگذارید پخته شود، زمانی که آب جوش آمد، کمی سیبزمینی و آبلیمو به آن اضافه نمایید. این غذا سرشار از آهن است و برای داشتن استخوانهای قوی بسیار مناسب است.
کدو حلوایی، پوره سیبزمینی، خوراک قارچ و لوبیا، دلمه گیاهی، انواع آش و … از دیگر غذاهای گیاهی مقوی هستند.
غذاهای گیاهی بدون روغن
همانطور که گفته شد؛ غذاهای گیاهی فقط به نخوردن گوشت محدود نمیشوند و در واقع رژیمی برای داشتن یک سبک زندگی سالم است. یکی از کارهایی که برای داشتن رژیم غذایی گیاهی سالم میتوان انجام داد؛ استفاده از غذاهای بدون روغن است. آبدوغ خیار، خوراک بادمجان، کوکوی کدوسبز رژیمی، کباب قفقازی و … برخی از غذاهای گیاهی بدون روغن هستند.
غذاهای گیاهی ساده
این نوع غذاها ؛ نه تنها برای گیاهخواران بلکه برای تمامی افراد میتواند مفید و مناسب باشد. در این مطلب چند غذای گیاهی ساده را برای شما آماده نمودهایم.
اردور قارچ، کباب گیاهی، بادمجان شکمپر، ناگت سبزیجات، رولت سبزیجات، پاکورا سبزیجات، اسکالوپ گوجهفرنگی برخی از این نوع غذاهای ساده هستند، در ادامه با طرز تهیه تعدادی از آنها آشنا شویم.
اسکالوپ گوجهفرنگی
مواد لازم برای تهیه اسکالوپ گوجهفرنگی
- گوجهفرنگی؛ ۵ عدد
- نان تست؛ ۵ عدد
- روغنزیتون؛ ۳ قاشق غذاخوری
- سیر؛ ۲ حبه
- پنیرپارمزان رنده شده؛ ۱ لیوان
- ریحان خرد شده؛ یک دوم لیوان
طرز تهیه اسکالوپ گوجهفرنگی
ابتدا فر را بر روی دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد قرار بدهید تا گرم شود. سپس نان تست را خرد کرده و به همراه روغن زیتون درون ماهیتابه بریزید و آن را تفت بدهید.
در مرحله بعد گوجهفرنگی را رنده نموده و با ریحان خرد شده، نمک و فلفل به آن اضافه نمایید.
سپس مواد را داخل سینی فر ریخته و پنیر رنده شده را بر روی آن بریزید. سینی را به مدت ۳۰ دقیقه درون فر قرار بدهید و سپس اسکالوپ گوجهفرنگی را نوش جان نمایید.
بادمجان شکمپر
مواد لازم برای تهیه بادمجان شکمپر
- بادمجان دلمهای؛ ۲ عدد
- روغنزیتون؛ ۱ قاشق غذاخوری
- پیاز خرد شده؛ ۱ عدد
- سیر رنده شده؛ ۳ حبه
- بلغور جودوسر؛ نیم پیمانه
- آب سبزیجات؛ ۱ پیمانه
- پنیر موزارلا گیاهی؛ ۱ پیمانه
- سس مارینارا؛ ۱ پیمانه
- نمک و فلفل سیاه؛ به مقدار لازم
طرز تهیه بادمجان شکمپر
ابتدا فر را گرم نموده و سپس بادمجانها را از وسط نصف نموده و داخل آن را خالی نمایید.
بادمجانها را روی سینی فر چیده و نمک و فلفل و روغن زیتون را به آن اضافه نمایید و به مدت ۱۰ دقیقه درون فر قرار بدهید.
سپس پیازها را با کمی روغن زیتون با حرارت ملایم سرخ نمایید و بعد به آن سیر و بلغور را اضافه نمایید.
در مرحله بعد آب سبزیجات را به آن اضافه نموده و درب قابلمه را بگذارید و اجازه بدهید به مدت ۱۵ دقیقه بپزد.
در نهایت مخلوط بدست آمده را روی بادمجانها بریزید و رویشان را با پنیر موزارلا و سس مارینارا تزیین نمایید.
سخن آخر:
غذاهای گیاهی دارای دنیایی از تنوع هستند و ما به اختصار تعدادی از آنها را شرح دادیم. این غذاها؛ برای سلامتی بسیار مفید هستند؛ بنابراین تمامی افراد میتوانند آن را در سبد غذایی روزانه خود قرار بدهند.